Vesti

OBELEŽENA 80. GODIŠNJICA OD DONOŠENJA ODLUKE O PODIZANJU USTANKA U MAČVI

29. jun 2021.

Zamenik gradonačelnika Šapca Blaža Knežević položio je danas venac na spomen – kompleksu „Bubanja“ u Glušcima, povodom 80. godišnjice od podizanja ustanka u Drugom svetskom ratu, kada je srpski narod rekao istorijsko NE nacizmu i fašizmu.

On je na centralnoj proslavi čiji je domaćin bila Opština Bogatić za celu zapadnu Srbiju, rekao da je cena slobode često znala da bude visoka, a da je u Drugom svetskom ratu bila baš takva.

„Svih poginulih u ovom sukobu sećamo se i odajemo dužnu počast. Ne samo na ovom mestu, nego na svim mestima koji su obeležili našu prošlost. To je naša dužnost i moralna obaveza, stoga Grad Šabac nikada neće zaboraviti njihovu žrtvu“, rekao je Blaža Knežević i dodao:

„Bez slobode nema napredka, nema razvoja, nema života. Sloboda je večiti ideal, a tajna slobode počiva u hrabrosti. Naši preci su to znali u za nju su se borili i ginuli kada je bilo potrebno. Obaveza svih nas, kao predstavnika lokalnih samouprava, udruženja koje neguju ove tradicije i pojedinaca je, da sačuvamo sećanje na ove događaje i ljude i prenosimo sećanja mlađim generacijama. Napredovanje jednog društva je povezano sa negovanjem kulture sećanja i tome kao društvo moramo biti posvećeni“, naveo je Knežević.

Na mestu gde je na današnji dan 1941. godine doneta odluka o podizanju ustanka, venac su položili i sekretar u Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja Sreten Selaković, načelnik Mačvanskog okruga Vladan Krasavac, predstavnici Opštine Bogatić, predstavnici SUBNOR-a iz Bogatića i Vojska Srbije.

Generalni pokrovitelj ove manifestacije pod nazivom ,,Da rata više ne bude“ bio je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Program obeležavanja je realizovan u zajedničkoj organizaciji Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije i SUBNOR-a Srbije.