Вести

ОБЕЛЕЖЕНА 80. ГОДИШЊИЦА ОД ДОНОШЕЊА ОДЛУКЕ О ПОДИЗАЊУ УСТАНКА У МАЧВИ

29. јун 2021.

Заменик градоначелника Шапца Блажа Кнежевић положио је данас венац на спомен – комплексу „Бубања“ у Глушцима, поводом 80. годишњице од подизања устанка у Другом светском рату, када је српски народ рекао историјско НЕ нацизму и фашизму.

Он је на централној прослави чији је домаћин била Општина Богатић за целу западну Србију, рекао да је цена слободе често знала да буде висока, а да је у Другом светском рату била баш таква.

„Свих погинулих у овом сукобу сећамо се и одајемо дужну почаст. Не само на овом месту, него на свим местима који су обележили нашу прошлост. То је наша дужност и морална обавеза, стoгa Град Шабац никада неће заборавити њихову жртву“, рекао је Блажа Кнежевић и додао:

„Без слободе нема напредка, нема развоја, нема живота. Слобода је вечити идеал, а тајна слободе почива у храбрости. Наши преци су то знали у за њу су се борили и гинули када је било потребно. Обавеза свих нас, као представника локалних самоуправа, удружења које негују ове традиције и појединаца је, да сачувамо сећање на ове догађаје и људе и преносимо сећања млађим генерацијама. Напредовање једног друштва је повезано са неговањем културе сећања и томе као друштво морамо бити посвећени“, навео је Кнежевић.

На месту где је на данашњи дан 1941. године донета одлука о подизању устанка, венац су положили и секретар у Министарству за рад, борачка и социјална питања Сретен Селаковић, начелник Мачванског округа Владан Красавац, представници Oпштине Богатић, представници СУБНОР-а из Богатића и Војска Србије.

Генерални покровитељ ове манифестације под називом ,,Да рата више не буде“ био je председник Републике Србије Александар Вучић.

Програм обележавања је реализован у заједничкој организацији Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Републике Србије и СУБНОР-а Србије.