Vesti

OBELEŽENA 217. GODIŠNJICA BOJA NA MIŠARU

14. avgust 2023.

Državnom ceremonijom polaganja venaca kod spomenika Karađorđu i mišarskim junacima juče je obeležena 217. godišnjica Boja na Mišaru.

Državnu ceremoniju predvodili su državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, borčka i socijalna pitanja Zoran Antić i v.d. pomoćnika ministra Miloš Kovačević. Pored državnog sekretara i pomoćika ministra, Antića i Kovačevića, vence su položili i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić, načelnik Mačvanskog upravnog okruga Željko Marjanović, kao i brojna udruženja koja neguju slobodarske tradicije.

,,Danas smo obeležili 217. godišnjicu velikog Boja na Mišaru koji se odigrao 1806. godine pod vođstvom vožda Karađorđa, i najviđenijih srpskih ustanika, poput Luke Lazarevića, Prote Mateja Nenadovića i drugih. Oni su odneli jednu od najznačajnijih pobeda Prvog srpskog ustanka, kada je i počelo stvaranje srpske nezavisnosti koja je dobijena na Berlinskom kongresu 1878. godine. Boj na Mišaru jedan je od najvažnijih u našoj istoriji. Ovo nije bila samo pobeda protiv dahija, nego i protiv regularnih jedinica osmanske vojske što je značilo početak nacionalne rezolucije”, rekao je državni sekretar Antić.

Nakon polaganja venaca Vladana Danojlić izvela je himnu Republike Srbije. U umetničkom programu nastupile su pozorišne trupe Omladinskog pozorišta ,,Vožd” sa Mišara.