Вести

ОБЕЛЕЖЕНА 217. ГОДИШЊИЦА БОЈА НА МИШАРУ

14. август 2023.

Државном церемонијом полагања венаца код споменика Карађорђу и мишарским јунацима јуче је обележена 217. годишњица Боја на Мишару.

Државну церемонију предводили су државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борчка и социјална питања Зоран Антић и в.д. помоћника министра Милош Ковачевић. Поред државног секретара и помоћика министра, Антића и Ковачевића, венце су положили и представници Министарства одбране и Војске Србије, градоначелник Шапца др Александар Пајић, начелник Мачванског управног округа Жељко Марјановић, као и бројна удружења која негују слободарске традиције.

,,Данас смо обележили 217. годишњицу великог Боја на Мишару који се одиграо 1806. године под вођством вожда Карађорђа, и највиђенијих српских устаника, попут Луке Лазаревића, Проте Матеја Ненадовића и других. Они су однели једну од најзначајнијих победа Првог српског устанка, када је и почело стварање српске независности која је добијена на Берлинском конгресу 1878. године. Бој на Мишару један је од најважнијих у нашој историји. Ово није била само победа против дахија, него и против регуларних јединица османске војске што је значило почетак националне резолуције”, рекао је државни секретар Антић.

Након полагања венаца Владана Данојлић извела је химну Републике Србије. У уметничком програму наступиле су позоришне трупе Омладинског позоришта ,,Вожд” са Мишара.