Vesti

OBELEŽENA 100. GODIŠNJICA OD IZGRADNJE I OSVEĆENJA SPOMEN-KAPELE SA KOSTURNICOM U PRNJAVORU

5. novembar 2022.

Povodom stogodišnjice od izgradnje i osvećenja Spomen-kapele sa kosturnicom u Prnjavoru, gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić zajedno sa pomoćnicom ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Biljanom Barošević prisustvovao je Svetoj arhijerejskoj liturgiji u crkvi Svetog proroka Ilije u ovom selu, koju su služila Njihova Preosveštenstva episkop šabački g. Jerotej i episkop valjevki g. Isihije. Nakon toga, Pajić i Barošević odali su počast i položili cveće u Spomen-kapeli sa kosturnicom u čast prnjavorskih stradalnika iz Prvog svetskog rata.

,,Prnjavor je posle Šapca bio jedno od najviše postradalih mesta prilikom prvih upada neprijatelja na početku svetskog rata 1914. godine. U to vreme gotovo da nije bilo nijedne porodice, nijedne kuće koja nije imala bar neku žrtvu u ovom sukobu. To je velika opomena za sve nas. Zato smo se okupili da još jednom na stogodišnjicu od izgradnje i osvećenja Szpomen-kapele sa kosturnicom, izrazimo najdublji pijetet prnjavorskim žrtvama i da zajedno sa velikim brojem ljudi odamo poštu svima onima koji su svoje živote dali za otadžbinu. Važno je da negujemo kulturu sećanja na događaje koji su utkani u slobodu koju danas živimo“, rekao je gradonačelnik Aleksandar Pajić i dodao:


,,Srbija ponovo nalazi pred velikim izazovima, sa iskustvima i visokom cenom koju je mnogo puta platila da bi obezbedila slobodu i mir na ovim prostorima. To je ono za šta se bore predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Srbije i svi treba da sledimo taj put da sačuvamo mir i slobodu“, dodao je gradonačelnik.

Povodom današnjeg događaja, u Domu kulture ,,Prnjavor“ upriličen je Memorijalni program gde su predstavnici javnog i kulturnog života grada imali priliku da još jednom pogledaju originalni zapis/film iz 1922. godine, na kom je zabeležena svečanost osvećenja Spomen kosturnice u Prnjavoru.

,,Sada sto godina nakon osvećenja ove kosturnice, tišina okružuje ovo sveto mesto. Ali, ako pažljivije oslušnemo čućemo tihu molitvu prnjavorskih stradalnika Bogu za svoje krvnike ‘Oče, oprosti im, jer ne znaju šta čine’. Kao što nakon krsta dolazi vaskrsenje, tako se i Srbija kroz praštanje i veru u Boga i ljude, opet uzdigla i stoji. Zato uvek treba da se sećamo do kraja veka i sveta svojih slavnih predaka i njihovih žrtava, a među njima, naravno, sa posebnim pijetetom prnjavorskih mučenika. Ovo je na najvažnijem božjem večnom sećanju, oni su već upisani po rečima samopisca Davida ‘U večni spomen biće pravednik’ „, poručio je episkop Jerotej u svom obraćanju prisutnima ispred spomen-kapele sa kosturnicom u Prnjavoru.