Вести

ОБЕЛЕЖЕНА 100. ГОДИШЊИЦА ОД ИЗГРАДЊЕ И ОСВЕЋЕЊА СПОМЕН-КАПЕЛЕ СА КОСТУРНИЦОМ У ПРЊАВОРУ

5. новембар 2022.

Поводом стогодишњице од изградње и освећења Спомен-капеле са костурницом у Прњавору, градоначелник Шапца др Александар Пајић заједно са помоћницом министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Биљаном Барошевић присуствовао је Светој архијерејској литургији у цркви Светог пророка Илије у овом селу, коју су служила Њихова Преосвештенства епископ шабачки г. Јеротеј и епископ ваљевки г. Исихије. Након тога, Пајић и Барошевић одали су почаст и положили цвеће у Спомен-капели са костурницом у част прњаворских страдалника из Првог светског рата.

,,Прњавор је после Шапца био једно од највише пострадалих места приликом првих упада непријатеља на почетку светског рата 1914. године. У то време готово да није било ниједне породице, ниједне куће која није имала бар неку жртву у овом сукобу. То је велика опомена за све нас. Зато смо се окупили да још једном на стогодишњицу од изградње и освећења Сзпомен-капеле са костурницом, изразимо најдубљи пијетет прњаворским жртвама и да заједно са великим бројем људи одамо пошту свима онима који су своје животе дали за отаџбину. Важно је да негујемо културу сећања на догађаје који су уткани у слободу коју данас живимо“, рекао је градонaчелник Александар Пајић и додао:


,,Србија поново налази пред великим изазовима, са искуствима и високом ценом коју је много пута платила да би обезбедила слободу и мир на овим просторима. То је оно за шта се боре председник Србије Александар Вучић и Влада Србије и сви треба да следимо тај пут да сачувамо мир и слободу“, додао је градоначелник.

Поводом данашњег догађаја, у Дому културе ,,Прњавор“ уприличен је Меморијални програм где су представници јавног и културног живота града имали прилику да још једном погледају оригинални запис/филм из 1922. године, на ком је забележена свечаност освећења Спомен костурнице у Прњавору.

,,Сада сто година након освећења ове костурнице, тишина окружује ово свето место. Али, ако пажљивије ослушнемо чућемо тиху молитву прњаворских страдалника Богу за своје крвнике ‘Оче, опрости им, јер не знају шта чине’. Као што након крста долази васкрсење, тако се и Србија кроз праштање и веру у Бога и људе, опет уздигла и стоји. Зато увек треба да се сећамо до краја века и света својих славних предака и њихових жртава, а међу њима, наравно, са посебним пијететом прњаворских мученика. Ово је на најважнијем божјем вечном сећању, они су већ уписани по речима самописца Давида ‘У вечни спомен биће праведник’ „, поручио је епископ Јеротеј у свом обраћању присутнима испред спомен-капеле са костурницом у Прњавору.