Vesti

OBELEŽEN DAN SEKTORA ZA VANREDNE SITUACIJE U ŠAPCU

15. septembar 2023.

Povodom Dana sektora za vanredne situacije i slave vatrogasaca-spasilaca danas je na Trgu šabačkih žrtava održan taktičko-tehnički zbor na kom su pripadnici Odeljenja za vanredne situacije u Šapcu, Vatrogasno-spasilačkog bataljona i Vatrogasno-spasilačke čete Šabac predstavili vatrogasna vozila, opremu za gašenje požara, kao i opremu za spasavanje i rad na vodi. Tom prilikom pripadnici Odeljenja za vatrogasne situacije izvršili su edukaciju građana uz podelu porodičnih priručnika za ponašanje u vanrednim situacijama. Učešće su uzeli i pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva ,,Grušić”i ekipe Crvenog krsta Šabac. Zboru je prisustvovao zamenik gradonačelnika Šapca Blaža Knežević.

,,Tokom ove nedelje širom Republike Srbije organizovali smo niz aktivnosti. Po vrtićima i školama prezentovali smo ljudstvo i opremu i čime se bavimo kao vatrogasci- spasioci. Danas smo pokazali svojim sugrađanima čime raspolaže Odeljenje za vanredne situacije u Šapcu, od vozila, opreme do ljudstva. Imali su priliku da vidi na koji način štitimo stanovništvo od požara na otvorenom”, rekao je načelnik Odeljenja za vatrogasne situacije Ivan Spajić.

Događaj je privukao veliku pažnju građana, posebno naših najmlađih sugrađana, koju su bili zainteresovani za vežbu pružanja prve pomoći koje su pokazivale ekipe Crvenog krsta na lutkama modelima, a koje su i sami mogli da probaju.

,,Crveni krst ima odličnu saradnju sa Sektorom za vanredne situacije. Naše ekipe su osposobljene da u slučaju vanredne situacije učestvuju u spasavanju, pružanju prve pomoći i evakuaciji pogođenog stanovništva. Na našu veliku radost danas je ovde veliki broj predškolci koji uz naše volontere mogu da se oprobaju u pružanju prve pomoći”, istakao je sekretar Crvenog krsta Šabac Slavko Radovanović.

Na zboru su bili izloženi i likovni radovi dece na temu ,,Vatrogasac moj heroj” iz PU ,,Naše dete” – vrtića ,,Bambi” i ,,Mladost” u kojima je tokom ove nedelje sprovedena edukacija najmlađih sugrađana.

Posle taktičko-tehničkog zbora, na Starom gradu u objektu bivše Policijske stanice Šabac, organizovana je javno-pokazna vežba. Građani su imali priliku da vide simulaciju gašenja požara unutrašnjom navalom, evakuaciju lica koja se nisu pravovremeno evakuisala, kao i spasavanje lica sa krova objekta.