Вести

ОБЕЛЕЖЕН ДАН СЕКТОРА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ У ШАПЦУ

15. септембар 2023.

Поводом Дана сектора за ванредне ситуације и славе ватрогасаца-спасилаца данас је на Тргу шабачких жртава одржан тактичко-технички збор на ком су припадници Одељења за ванредне ситуације у Шапцу, Ватрогасно-спасилачког батаљона и Ватрогасно-спасилачке чете Шабац представили ватрогасна возила, опрему за гашење пожара, као и опрему за спасавање и рад на води. Том приликом припадници Одељења за ватрогасне ситуације извршили су едукацију грађана уз поделу породичних приручника за понашање у ванредним ситуацијама. Учешће су узели и припадници Добровољног ватрогасног друштва ,,Грушић”и екипе Црвеног крста Шабац. Збору је присуствовао заменик градоначелника Шапца Блажа Кнежевић.

,,Током ове недеље широм Републике Србије организовали смо низ активности. По вртићима и школама презентовали смо људство и опрему и чиме се бавимо као ватрогасци- спасиоци. Данас смо показали својим суграђанима чиме располаже Одељење за ванредне ситуације у Шапцу, од возила, опреме до људства. Имали су прилику да види на који начин штитимо становништво од пожара на отвореном”, рекао је начелник Одељења за ватрогасне ситуације Иван Спајић.

Догађај је привукао велику пажњу грађана, посебно наших најмлађих суграђана, коју су били заинтересовани за вежбу пружања прве помоћи које су показивале екипе Црвеног крста на луткама моделима, а које су и сами могли да пробају.

,,Црвени крст има одличну сарадњу са Сектором за ванредне ситуације. Наше екипе су оспособљене да у случају ванредне ситуације учествују у спасавању, пружању прве помоћи и евакуацији погођеног становништва. На нашу велику радост данас је овде велики број предшколци који уз наше волонтере могу да се опробају у пружању прве помоћи”, истакао је секретар Црвеног крста Шабац Славко Радовановић.

На збору су били изложени и ликовни радови деце на тему ,,Ватрогасац мој херој” из ПУ ,,Наше дете” – вртића ,,Бамби” и ,,Младост” у којима је током ове недеље спроведена едукација најмлађих суграђана.

После тактичко-техничког збора, на Старом граду у објекту бивше Полицијске станице Шабац, организована је јавно-показна вежба. Грађани су имали прилику да виде симулацију гашења пожара унутрашњом навалом, евакуацију лица која се нису правовремено евакуисала, као и спасавање лица са крова објекта.