Vesti

NAJVEĆI BROJ OBOLELIH U POSLEDNJIH MESEC DANA

1. novembar 2020.

Gradonačelnik Šapca, dr Aleksandar Pajić, održao je sastanak u Gradskoj kući sa predstavnicima zdravstvenih ustanova, Sanitarne inspekcije i Komunalne policije, na kojem su razgovarali o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u Šapcu.

U poslednja dvadeset i četiri časa povećan je broj COVID pozitivnih pacijenata. Od dvesta osam obrađenih testova, pozitivno je preko trideset posto, što na okrugu iznosi sedamdeset i jedan pozitivan pacijent, od toga je dvadeset i devet na teritoriji grada Šapca, i to je najveći broj u poslednjih mesec dana. U Opštoj bolnici Šabac trenutno su smeštena dvadeset i dva pacijenta, njih četrnaest je na kiseoniku i svi su stabilnog stanja.

„I dalje je veoma nestabilna epidemiološka situacija. Od danas će na ulicama grada biti postavljen veći broj kanistera sa natrijum – hipohloritom. U prethodnom periodu imali smo deset, sada smo povećali na dvadeset i jedan. Od ponedeljka krećemo i sa distribucijom kanistera na seoskom području, preko mesnih zajednica“, izjavio je gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić.

Zdravstvene i obrazovne ustanove i dalje rade po uobičajenom redu. Neznatno je povećan broj obolelih u tim institucijama.

„Imamo četrnaest pozitivnih učenika i šest profesora na teritoriji Grada. U Urgentnom prijemu je osam lekara i osam tehničara pozitivno na koronu, oni su u izolaciji i osećaju se dobro“, dodao je dr Aleksandar Pajić.

Gradonačelnik je apelovao na sve koji se bave ugostiteljstvom i trgovinom da striktno poštuju mere predviđene Uredbom Vlade Republike Srbije, jer je ustanovljeno da je u tim objektima najveća mogućnost zaražavanja.

„Ono što je, takođe, problem je buvljak gde se danas zadesio veliki broj ljudi koji su išli na pijacu, a da nisu koristili sredstva lične zaštite, kao i zaštite svoje okoline. Naložili smo Javnom komunalnom preduzeću da u narednom periodu striktno poštuje mere, pre svega za svoje radnike, a i za posetioce koji dolaze na pijacu, bez obzira da li su u zatvorenom, ili na otvorenom prostoru“, kazao je dr Pajić.

Sastanku su, uz gradonačelnika, prisustvovali i Blaža Knežević, zamenik gradonačelnika, dr Branko Vujković, direktor Zavoda za javno zdravlje, dr Jasmina Stanković, direktorka Doma zdravlja, dr Dejan Maksimović, predstavnik Opšte bolnice Šabac, dr Dragana Radojičić, iz Zavoda za javno zdravlje, Aleksandar Mićić, predstavnik Komunalne policije, Vladimir Rašić, u ime Sanitarne inspekcije i Srđan Stanisavljević, sekretar Kriznog štaba.

Naredni sastanak o epidemiološkoj situaciji zakazan je za sutra.