Вести

НА ТРГУ ШАБАЧКИХ ЖРТАВА ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ,,ШАНЧИНА У ДЕСИЋУ – ЈЕДНО МОГУЋЕ ЧИТАЊЕ”

18. април 2023.

Изложбом ,,Шанчина у Десићу – једно могуће читање” Народни музеј Шабац отворио је програм манифестација којима ће Град Шабац обележити Дан града – 22. април. У сарадњи са установама културе и Туристичком организацијом града Шапца, свим грађанима и посетиоцима Шапца, понуђен je разноврсни културни, туристички и спортски садржај.

Градоначелник Шапца др Александар Пајић истакао је да се низом минифестација које град организује од 18. до 24. априла указује на значај Дана града, као симбола Шапца, а са друге стране подсећа на неке битне догађаје и људе од значаја за заједницу.

,,Један од таквих програма је и данашњи, који нас кроз причу музејског саветника Народног музеја у Шапцу Момира Церовића о праисторијском локалитету Шанчина у Десићу подсећа, али и учи, да нисмо изоловани у данашњем тренутку постојања, већ да континуитет живота постоји и пре и после нас”, истакао је градоначелник Пајић.

Изложба ,,Шанчина у Десићу – једно могуће читање” посвећенa је најстаријим археолошким налазима из прошлости шабачког краја.

,,Истражени локалитети у месту Десић код Шапца, још једном су потврдили да је култура живота на овим просторима стара преко шест хиљада година. Ова значајна открића уверавају нас да је шабачки крај одувек био привлачно станиште за живот и развој људске делатности. Добре географске и природне карактеристике и тада су, као и данас, биле одлучујући фактор за живот. Наставићемо да се сећамо прошлости, да живимо у садашњости и да радимо за будућност”, додао је градоначелник Пајић.

Прва археолошка истраживања на потесу Парлози у Десићу, као и на самој Шанчини, вршена су 1967. године. Археолошко налазиште ,,Шанчина” представља импозантно земљано утврђење са двоструким, делимично и троструким земљаним бедемом око централног купастог узвишења пречника око 25 метара. У петнаест археолошких сонди и три рова откривени су остаци импозантних грађевинских структура, као и већи број фрагмената керамичких посуда различитих облика и запремине. Од непокретних археолошких структура најзначајније откриће представља бунар.

,,Светилиште је једно могуће читање локалитета. Верујемо да је оно било озбиљан грађевински подухват за период од пре неколико хиљада година и да је било од великог значаја за ширу друштвену заједницу тог доба“, истакао је музејски саветник и археолог Момир Церовић.

Изложбу ,,Шанчина у Десићу – једно могуће читање” чини двадесет паноа на којима је низом фотографија презентовано вишегодишње археолошко истраживање овог праисторијског налазишта.