Vesti

NA TEKERIŠU OBELEŽENA 108. GODIŠNJICA CERSKE BITKE

19. avgust 2022.

Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić danas je na Tekerišu prisustvovao ceremoniji obeležavanja 108. godišnjice Cerske bitke na kojoj je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić predvodila ceremoniju polaganja venaca i odavanja pošte cerskim junacima.


Ministarka Kisić je istakla da je i današnja Srbija isto hrabra kao što je bila pre 108 godina i da će se, vođena najsvetlijim primerom patriotizma cerskih junaka, uvek boriti za mir i slobodu.

„Zato ovde, u Tekerišu, danas poručujemo da je Srbija, vođena mudrom politikom predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, slobodna država, koja jeste i koja će večno biti na strani mira, razumevanja, tolerancije i saradnje“, naglasila je Kisić.

Samo u slobodi i miru naša zemlja može da ide napred, da privredno i ekonomski jača, da svojim građanima bude još bolje mesto za život, dodala je ministarka Kisić.

Prof. dr Kisić je rekla da je hrabra srpska vojska pre 108 godina izvojevala prvu savezničku pobedu u Prvom svetskom ratu, protiv znatno jače i opremljenije vojske, protiv sile nad silama i da danas u Tekerišu svi osećaju beskrajni ponos i neizmerno poštovanje prema cerskim junacima, koji su se borili za sve buduće generacije.

„Ponos i poštovanje prema onima koji su simbol junaštva, časti, poštenja i odlučnosti u borbi za slobodu, onima kojima je reč otadžbina bila svetinja. Na tome će im Srbija zauvek biti zahvalna“, navela je Kisić.

Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić istakao je da je odata počast cerskim junacima koji su braneći prag sopstvene kuće, ostvarili prvu srpsku, ali i prvu savezničku pobedu u Velikom ratu.

,,Njihova žrtva položena u odbrani otadžbine nad znatno nadmoćnijim neprijateljem, vanvremenska je i kao takva ostaće zauvek u kolektivnom sećanju srpskog naroda. Nema neprijatelja i nema te sila koja može da pobedi, ako znamo šta branimo. Kako tada, tako i danas, sloboda i samostalnost su dve reči koje kao narod moramo da pamtimo i čuvamo. Sećajući se Cerske bitke i ostalih herojskih podviga našeg naroda u prošlosti, osećamo odgovornost za dela koja činimo u sadašnjosti”, kazao je Pajić i dodao sa su put kojim idemo davno trasirali naši preci.

,,Zato treba da nastavimo da sledimo one ideale za koje su i oni bili spremni da žrtvuju sebe i svoje živote. To su večni ideali. Hvala svim učesnicima Cerske bitke! Šabac vas neće zaboraviti, Srbija vas neće zaboraviti”, poručio je Pajić.