Вести

НА ТЕКЕРИШУ ОБЕЛЕЖЕНА 108. ГОДИШЊИЦА ЦЕРСКЕ БИТКЕ

19. август 2022.

Градоначелник Шапца др Александар Пајић данас је на Текеришу присуствовао церемонији обележавања 108. годишњице Церске битке на којој је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић предводила церемонију полагања венаца и одавања поште церским јунацима.


Министарка Кисић је истакла да је и данашња Србија исто храбра као што је била пре 108 година и да ће се, вођена најсветлијим примером патриотизма церских јунака, увек борити за мир и слободу.

„Зато овде, у Текеришу, данас поручујемо да је Србија, вођена мудром политиком председника Републике Србије Александра Вучића, слободна држава, која јесте и која ће вечно бити на страни мира, разумевања, толеранције и сарадње“, нагласила је Кисић.

Само у слободи и миру наша земља може да иде напред, да привредно и економски јача, да својим грађанима буде још боље место за живот, додала је министарка Кисић.

Проф. др Кисић је рекла да је храбра српска војска пре 108 година извојевала прву савезничку победу у Првом светском рату, против знатно јаче и опремљеније војске, против силе над силама и да данас у Текеришу сви осећају бескрајни понос и неизмерно поштовање према церским јунацима, који су се борили за све будуће генерације.

„Понос и поштовање према онима који су симбол јунаштва, части, поштења и одлучности у борби за слободу, онима којима је реч отаџбина била светиња. На томе ће им Србија заувек бити захвална“, навела је Кисић.

Градоначелник Шапца др Александар Пајић истакао је да је одата почаст церским јунацима који су бранећи праг сопствене куће, остварили прву српску, али и прву савезничку победу у Великом рату.

,,Њихова жртва положена у одбрани отаџбине над знатно надмоћнијим непријатељем, ванвременска је и као таква остаће заувек у колективном сећању српског народа. Нема непријатеља и нема те сила која може да победи, ако знамо шта бранимо. Како тада, тако и данас, слобода и самосталност су две речи које као народ морамо да памтимо и чувамо. Сећајући се Церске битке и осталих херојских подвига нашег народа у прошлости, осећамо одговорност за дела која чинимо у садашњости”, казао је Пајић и додао са су пут којим идемо давно трасирали наши преци.

,,Зато треба да наставимо да следимо оне идеале за које су и они били спремни да жртвују себе и своје животе. То су вечни идеали. Хвала свим учесницима Церске битке! Шабац вас неће заборавити, Србија вас неће заборавити”, поручио је Пајић.