Vesti

NA MIŠARU OBELEŽEN DAN DRŽAVNOSTI

15. februara 2023.

Povodom Dana državnosti Republike Srbije, danas su gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić i predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić položili venac na spomenik Karađorđu i mišarskim junacima na Mišaru. Vence su položili i predstavnici MZ Mišar, predstavnici SUBNOR-a Šabac i opštine Bogatić, delegacija Hajdučko-kozačkog društva, predstavnici GO SPS-a i Zadužbinskog društva ,,Prvi srpski ustanak iz Mišara“, a pre toga pomen junacima Prvog srpskog ustanka služilo je sveštenstvo Crkve Uspenja Presvete Bogorodice iz Orida i Crkve Vaznesenja Gospodnjeg iz Mišara.

,,Dan državnosti Republike Srbije je najvažniji dan za naš narod i državu. On sjedinjuje dva događaja, početak Prvog srpskog ustanka i donošenje Prvog modernog srpskog ustava, kao ishodišne tačke u razvoju moderne Srbije. U znak sećanja na ovaj poseban dan u istoriji našeg naroda, okupili smo se na Mišaru, da polaganjem venaca odamo počast mišarskim junacima i podsetimo se na njihov doprinos u toj dugotrajnoj borbi. Danas se sećamo svih slavnih predaka i svih onih koji su položili život da bi Srbija postojala. Dan državnosti je simbol borbe za slobodu i prava koja danas uživamo. Toga moramo biti svesni, jer se trajanje jednog naroda ne završava ostvarivanjem određenih dometa u razvoju. Ovo je prilika da se na to podsetimo, ali i obavežemo da ćemo tekovine Sretenja čuvati i unapređivati zarad dobrobiti čitavog društva. Konstantan rad, borba, odgovornost i visoka svest o trenutku u kojem postojimo, jedini su garanti puta kojem težimo“, istakao je gradonačelnik Aleksandar Pajić.

Gradonačelnik je rekao da nas Dan državnosti obavezuje da uprkos svim izazovima koji su pred nama, nastavimo svoj put napretka i hrabro koračamo u budućnost, te da nastavimo da radimo odgovorno, da sačuvamo mir i slobodu najveće vrednosti današnjice.

,,Predsedniku Aleksandru Vučiću i svim građanima Srbije čestitam ovaj veliki praznik, Dan državnosti – Sretenje!Živela Srbija!“, poručio je Pajić.