Vesti

NA 19. SEDNICI SKUPŠTINE GRADA ŠAPCA USVOJEN NAJVEĆI BUDŽET U ISTORIJI GRADA

21. decembar 2022.

Na 19. sednici Skupštine grada Šapca usvojen je najveći budžet u istoriji grada koji iznosi 6 milijardi i 155 miliona dinara. Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić istakao je da je ovo veliki uspeh grada i da je budžet veći za 190 miliona u odnosu na rebalans dva koji je usvojen u novembru.

,,Sa ponosom ističem da je budžet grada Šapca za 2023. godinu, koji smo usvojili na današnjoj sednici Skupštine grada Šapca, kapitalni i razvojni. U istoriji našeg grada, budžet nikada nije bio veći. Odgovornim odnosom prema budžetu, u 2023. godini realizovaćemo značajne projekte za naše sugrađane. Kapitalne investicije u našem gradu iznose 29% budžeta i to se odnosi na opremanje Severozapadne industrijske zone, dovođenje novih investitora, ali i preuzimanje obaveza koje po ugovoru imamo prema investitorima. Za dve godine prodali smo oko 77 hektara zemljišta u radnoj zoni i sada to opremamo za privrednike koji su zemljište kupili”, kazao je gradonačelnik Pajić i dodao da će u gradu biti rađeno više kapitalnih projekta, od kojih je među najlepšim nov Mačvanski trg.

,,Grad Šabac će u narednoj godini dobiti nov ulaz u grad iz pravca Mačve, jer gradimo savremen i građanima prilagođen Mačvanski trg, na šta sam kao gradonačelnik izuzetno ponosan. Projekat uređenja ovog prostora je završen, a već od proleća krećemo sa njegovom realizacijom. Kapitalno ulaganje grada Šapca u izgradnju novog Mačvanskog trga, naslanja se na velike infrastrukturne projekte koje država realizuje, auto-put Ruma-Šabac, nov most preko Save i brzu saobraćajnicu od Šapca do Loznice. Najvećim budžetom u istoriji grada Šapca, uredićemo ovaj deo grada na ponos svih naših sugrađana. Nov Mačvanski trg sadržaće dovoljno površina za pešake, novu gradsku fontanu, idejno i simbolički predstavljenu u obliku klasja žita, dosta zelenila i urbani mobilijar. Iz budžeta grada Šapca za izgradnju ovog trga izdvojićemo 120 miliona dinara”, istakao je Pajić i dodao da će u 2023. godini cena vrtića biti snižena za dodatnih 10% i da je to treća godina da gradska vlast snižava cenu vrtića za po 10% .

,,Radimo novi vrtić na Letnjikovcu za naše mališane, jer želimo da nastavimo trend koji podrazumeva da nemamo liste čekanja za vrtić. Za ovu investiciju izdvojićemo 120 miliona dinara. Kao što smo i u 2022. godini, tako ćemo i u 2023. svim našim đacima prvacima sa teritorije grada Šapca obezbediti besplatne udžbenike. Nastavljamo i sa merom na koju smo ponosni, a to je da svi penzioneri od 65 godina i stariji, njih 25 hiljada, ima besplatan javni prevoz na teritoriji čitavog grada”, rekao je gradonačelnik Pajić i istakao da za ovu grejnu sezonu neće biti korekcija ni fiksnog ni varijabilnog dela za sve koji su priključeni na grejanje JKP ,,Toplana-Šabac”.

,,To znači da će naši sugrađani za ovu grejnu sezonu, za stan od 50 kvadrata, uštedeti oko 200 evra. Brinemo o sugrađanima u ovo teško vreme, pre svega kada je reč o energentima”, kazao je gradonačelnik Pajić i zahvalio se svim sugrađanima što su verovali da nova gradska vlast može da postigne sve ove rezultate i istakao da će Grad Šabac nastaviti da radi u interesu građana.

Na dnevnom redu 19. sednice Skupštine grada Šapca odbornici su odlučivali o 23 tačke dnevnog reda, među kojima su i razmatranje i usvajanje informacija o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti iz programa poslovanja javnih preduzeća čiji je osnivač Grad Šabac za period od 1.1.2022. do 30.9.2022. godine, razmatranje i usvajanje predloga odluke o usvajanju plana detaljne regulacije ,,Kamičak” u Šapcu. Pored nekoliko urbanističkih odluka, predviđena je i  izmena i dopuna odluke o finansiranju troškova vantelesne oplodnje, kao i odluka o nagrađivanju učenika i studenata.