Vesti

MINISTAR MOMIROVIĆ I GRADONAČELNIK PAJIĆ POSETILI KOMPANIJU DPS KLAS

19. januar 2023.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović i gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić posetili su kompaniju DPS Klas gde su sa vlasnikom kompanije Draganom Popovićem obišli skladište merkantilne pšenice.

Ministar Momirović istakao je da je Vlada Republike Srbije kroz robne rezerve obezbedila više nego dovoljno osnovnih životnih namirnica i u skladištima, na teritoriji cele država, nalazi se stotine hiljada tona pšenice i kukuruza, više od 11 hiljada tona šećera, 11 hiljada tona soli, 11 hiljada litara ulja.

„Vodeći odgovornu politiku, tržište u Srbiji je potpuno stabilno. Inflaciju i rast cena, na teritoriji cele Evrope, koji su uzrokovani ratom na Istoku Evrope, ne možemo ignorisati, ali ono što mi možemo i što uspevamo jeste da obezbedimo najniže cene pre svega hleba, ali i ostalih osnovnih životnih namirnica kao što su so, šećer i ulje“, rekao je ministar Momirović.

Ministar Momirović dodao je da je cilj zaštititi najugroženije građane naše zemlje, obezbediti niske cene za osnovne životne namirnice, ne dozvoliti da se inflacija otrgne kontroli, a s obzirom da smo u prethodnom periodu dokazali da se uspešno nosimo sa krizom, građani treba da imaju poverenja u svoju državu.

Takođe, ministar Momirović podsetio je da je Šabac grad koji je neverovatno uznapredovao u prethodnim godinama, da se u gradu oseća nova energija, rast životnog standarda, osećaju se pozitivne posledice investiranja u infrastrukturu i druge javne investicije što samo potvrđuje činjenicu da je u prethodnom periodu zajednički urađen zaista veliki posao.

Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić istakao je da je Mačva poznata žitnica, a samo na teritoriji grada Šapca pšenica je posejana na preko 10 hiljada hektara obradivih površina.

,,Naša država odgovorno je radila svoj posao, u šta smo se danas uverili, jer su robne rezerve obezbeđene i skladišta su puna. Verujući u dobar rod, vredan i marljiv trud naših poljoprivrednika, ali i državu koja vodi brigu o planiranju i potrebama stanovništva, siguran sam da ćemo izazove ove vrste uspešno prevazići, kao i do sada. Dovoljno zaliha pšenice uverava nas da smo spremni da odgovorimo na izazove i moguće intervencije na tržištu ukoliko iz različitih razloga dođe do njegove destabilazacije. Grad Šabac je na raspolaganju državi Srbiji i nadležnim ministarstvima u ostvarenju zajedničkog cilja, a to je sigurnost i predvidivost koja je u vezi sa ponudom hrane u vremenu različitih izazova”, kazao je gradonačelnik Pajić.

Kopanija DPS Klas zapošljava preko 200 radnika i ostvaruje godišnje prihode od oko šest milijardi dinara kao i promet od 170 hiljada tona. Sarađuju sa preko pet hiljada poljoprivrednih gazdinstava širom mačvanskog, posavo-tamnavskog i sremskog okruga.

,,Naši mlinovi najveći su prerađivači pšenice na teritoriji Republike Srbije. U mlinovima se godišnje preradi oko 100 hiljada tona merkantilne pšenice i kompletno brašno se izbaci na tržište Srbije i regiona. U narednim godinama u planu su velika ulaganja u povećanje prerađivačkih kapaciteta i proces proizvodnje kako bismo dostigli željeni petogodišnji cilj od 150 hiljada tona”, istakao je Dragan Popović, vlasnik kompanije DPS klas.