Вести

МИНИСТАР МОМИРОВИЋ И ГРАДОНАЧЕЛНИК ПАЈИЋ ПОСЕТИЛИ КОМПАНИЈУ ДПС КЛАС

19. јануар 2023.

Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић и градоначелник Шапца др Александар Пајић посетили су компанију ДПС Клас где су са власником компаније Драганом Поповићем обишли складиште меркантилне пшенице.

Министар Момировић истакао је да је Влада Републике Србије кроз робне резерве обезбедила више него довољно основних животних намирница и у складиштима, на територији целе држава, налази се стотине хиљада тона пшенице и кукуруза, више од 11 хиљада тона шећера, 11 хиљада тона соли, 11 хиљада литара уља.

„Водећи одговорну политику, тржиште у Србији је потпуно стабилно. Инфлацију и раст цена, на територији целе Европе, који су узроковани ратом на Истоку Европе, не можемо игнорисати, али оно што ми можемо и што успевамо јесте да обезбедимо најниже цене пре свега хлеба, али и осталих основних животних намирница као што су со, шећер и уље“, рекао је министар Момировић.

Министар Момировић додао је дa je циљ заштитити најугроженије грађане наше земље, обезбедити ниске цене за основне животне намирнице, не дозволити да се инфлација отргне контроли, а с обзиром да смо у претходном периоду доказали да се успешно носимо са кризом, грађани треба да имају поверења у своју државу.

Такође, министар Момировић подсетио je да је Шабац град који је невероватно узнапредовао у претходним годинама, да се у граду осећа нова енергија, раст животног стандарда, осећају се позитивне последице инвестирања у инфраструктуру и друге јавне инвестиције што само потврђује чињеницу да је у претходном периоду заједнички урађен заиста велики посао.

Градоначелник Шапца др Александар Пајић истакао је да је Мачва позната житница, а само на територији града Шапца пшеница је посејана на преко 10 хиљада хектара обрадивих површина.

,,Наша држава одговорно је радила свој посао, у шта смо се данас уверили, јер су робне резерве обезбеђене и складишта су пуна. Верујући у добар род, вредан и марљив труд наших пољопривредника, али и државу која води бригу о планирању и потребама становништва, сигуран сам да ћемо изазове ове врсте успешно превазићи, као и до сада. Довољно залиха пшенице уверава нас да смо спремни да одговоримо на изазове и могуће интервенције на тржишту уколико из различитих разлога дође до његове дестабилазације. Град Шабац је на располагању држави Србији и надлежним министарствима у остварењу заједничког циља, а то је сигурност и предвидивост која је у вези са понудом хране у времену различитих изазова”, казао је градоначелник Пајић.

Копанија ДПС Клас запошљава преко 200 радника и остварује годишње приходе од око шест милијарди динара kao и промет од 170 хиљада тона. Сарађују са преко пет хиљада пољопривредних газдинстава широм мачванског, посаво-тамнавског и сремског округа.

,,Наши млинови највећи су прерађивачи пшенице на територији Републике Србије. У млиновима се годишње преради око 100 хиљада тона меркантилне пшенице и комплетно брашно се избаци на тржиште Србије и региона. У наредним годинама у плану су велика улагања у повећање прерађивачких капацитета и процес производње како бисмо достигли жељени петогодишњи циљ од 150 хиљада тона”, истакао је Драган Поповић, власник компаније ДПС клас.