Vesti

MINISTAR MARTINOVIĆ I GRADONAČELNIK PAJIĆ OBIŠLI SELA KOJA SU PRETRPELA NAJVEĆU ŠTETU U POPLAVAMA

26. jun 2023.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave dr Aleksandar Martinović posetio je danas Šabac i zajedno sa gradonačelnikom Šapca dr Aleksandrom Pajićem obišao sela koja su pretrpela najveću štetu u poplavama, gde su sagledali stanje na terenu i razgovarali sa meštanima. Prvo su obišli romsko naselje u Gornjoj Vranjskoj gde je pričinjena najveća šteta na stambenim i pomoćnim objektima, a potom Grušić i Rumsku, gde je jedan most potpuno srušen, dok su četiri oštećena, a pričinjena je i velika šteta na putevima.

,,Država Srbija će zajedno sa lokalnim samoupravama u svih 56 opština i gradova u kojima je proglašeno stanje elementarne nepogode da pomogne građanima kojima su ugrožene, oštećene ili u potpunosti uništene privatne kuće i usevi. Saniraće štetu nastalu i na putnoj infrastrukturi i drugim infrastrukturnim objektima, bez obzira na to da li je njihov vlasnik jedinica lokalne samouprave, odnosno država“, istakao je ministar Martinović i izjavio da je Vlada na poslednjoj sednici donela Uredbu o programu državne pomoći građanima za obnovu kuća u privatnoj svojini.

,,Po sličnoj proceduri ćemo nadoknaditi štetu nastalu u poljoprivredi. Ni država Srbija, ni lokalne samouprave neće ostaviti niti zaboraviti nijednog građanina koji je pretrpeo štetu, niti dozvoliti da se građani sami snalaze. Ističem da je grad Šabac pozitivan primer, jer je tokom kiša, a i odmah nakon poplava krenuo u saniranje nastale štete, kako bi se građanima što pre pomoglo. Takođe je omogućio da se 26 lica evakuiše i oni su smešteni u posebnu ustanovu. To su građani romske nacionalnosti koji žive u romskom naselju.
Od prvog dana preduzeo je sve što je bilo neophodno i pomogao ljudima koji su pogođeni poplavama. Da nije bilo urgentne intervencije grada, na pojedinim mestima šteta bi bila mnogo veća. Ovog puta problem nije napravila Sava, već male reke, poput Dumače i Dobrave, a količina kiša koja je neočekivano pala u ovo doba godine, premašila sve rekorde. Zato je veoma bitno da se u narednom periodu objasni građanima da je važno da osiguravaju svoju imovinu“, ističe Martinović.

Gradonačelnik Aleksandar Pajić naveo je da je ministar Martinović ovom prilikom upoznat sa stepenom štete na teritoriji grada Šapca, te da je ukupna šteta u poplavama na objektima, infrastrukturi i poljoprivredi procenjena na 800 miliona dinara.

„Poplavljeno je 95 građevinskih objekata, 1 380 hektara poljoprivrednog zemljišta, šest mostova oštećeno, dva su potpuno srušena i putna infrastruktura značajno je oštećena. Za Grad Šabac je od izuzetnog značaja što nam je država partner u investiranju, i što i u ovoj situaciji možemo da računamo na pomoć države. Zajedničkim snagama i resursima, Vlade Republike Srbije i Grada, pronaći ćemo najbolja rešenja kako bi se nadoknadila i sanirala nastala šteta na objektima, putnoj infrastrukturi i poljoprivredi. Zahvalan sam predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, Vladi Republike Srbije i ministru Martinoviću što nam pomažu u teškim situacijama i pružaju svu neophodnu podršku kako bismo normalizovali situaciju“, rekao je gradonačelnik Pajić.