Вести

МИНИСТАР МАРТИНОВИЋ И ГРАДОНАЧЕЛНИК ПАЈИЋ ОБИШЛИ СЕЛА КОЈА СУ ПРЕТРПЕЛА НАЈВЕЋУ ШТЕТУ У ПОПЛАВАМА

26. јун 2023.

Министар државне управе и локалне самоуправе др Александар Мартиновић посетио је данас Шабац и заједно са градоначелником Шапца др Александром Пајићем обишао села која су претрпела највећу штету у поплавама, где су сагледали стање на терену и разговарали са мештанима. Прво су обишли ромско насеље у Горњој Врањској где је причињена највећа штета на стамбеним и помоћним објектима, а потом Грушић и Румску, где је један мост потпуно срушен, док су четири оштећена, а причињена је и велика штета на путевима.

,,Држава Србија ће заједно са локалним самоуправама у свих 56 општина и градова у којима је проглашено стање елементарне непогоде да помогне грађанима којима су угрожене, оштећене или у потпуности уништене приватне куће и усеви. Санираће штету насталу и на путној инфраструктури и другим инфраструктурним објектима, без обзира на то да ли је њихов власник јединица локалне самоуправе, односно држава“, истакао је министар Мартиновић и изјавио да је Влада на последњој седници донела Уредбу о програму државне помоћи грађанима за обнову кућа у приватној својини.

,,По сличној процедури ћемо надокнадити штету насталу у пољопривреди. Ни држава Србија, ни локалне самоуправе неће оставити нити заборавити ниједног грађанина који је претрпео штету, нити дозволити да се грађани сами сналазе. Истичем да је град Шабац позитиван пример, јер је током киша, а и одмах након поплава кренуо у санирање настале штете, како би се грађанима што пре помогло. Такође је омогућио да се 26 лица евакуише и они су смештени у посебну установу. То су грађани ромске националности који живе у ромском насељу.
Од првог дана предузео је све што је било неопходно и помогао људима који су погођени поплавама. Да није било ургентне интервенције града, на појединим местима штета би била много већа. Овог пута проблем није направила Сава, већ мале реке, попут Думаче и Добраве, а количина киша која је неочекивано пала у ово доба године, премашила све рекорде. Зато је веома битно да се у наредном периоду објасни грађанима да је важно да осигуравају своју имовину“, истиче Мартиновић.

Градоначелник Александар Пајић навео је да је министар Мартиновић овом приликом упознат са степеном штете на територији града Шапца, те да је укупна штета у поплавама на објектима, инфраструктури и пољопривреди процењена на 800 милиона динара.

„Поплављено је 95 грађевинских објеката, 1 380 хектара пољопривредног земљишта, шест мостова оштећено, два су потпуно срушена и путна инфраструктура значајно је оштећена. За Град Шабац је од изузетног значаја што нам је држава партнер у инвестирању, и што и у овој ситуацији можемо да рачунамо на помоћ државе. Заједничким снагама и ресурсима, Владе Републике Србије и Града, пронаћи ћемо најбоља решења како би се надокнадила и санирала настала штета на објектима, путној инфраструктури и пољопривреди. Захвалан сам председнику Србије Александру Вучићу, Влади Републике Србије и министру Мартиновићу што нам помажу у тешким ситуацијама и пружају сву неопходну подршку како бисмо нормализовали ситуацију“, рекао је градоначелник Пајић.