Vesti

LOMLJENJE BOŽIĆNE ČESNICE U PORTI SABORNE CRKVE SVETIH APOSTOLA PETRA I PAVLA

7. januar 2023.

Povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića, gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić prisustvovao je svetoj arhijerejskoj liturgiji u Sabornoj crkvi Sv. apostola Petra i Pavla koju je služilo Njegovo preosveštenstvo episkop šabački g. Jerotej.

Nakon liturgije, uz blagoslov episkopa, gradonačelnik Pajić je zajedno sa sugrađanima učestvovao u tradicionalnom lomljenju česnice.

Ove godine česnica je bila teška 50 kilograma, imala je oko 600 parčadi u kojima je bio skriven zlatnik dar Grada Šapca i tri srebrenjaka dar crkve i Gradske organizacije invalida.

,,Lomljenje božićne česnice, jedan je od najlepših običaja kojim se obeležava praznik Hristovog rođenja, a kojim čuvamo našu veru i tradiciju. Simbolika koju ovaj običaj nosi uticala je da i ove godine veliki broj naših sugrađana prisustvuje i učestvovuje u ovom događaju. To se posebno odnosi na naše najmlađe. Ponosan sam što smo svi zajedno dali svoj doprinos u očuvanju pravoslavlja i srpstva u celini.Još jednom svim građanima koji Božić proslavljaju po julijanskom kalendaru upućujem srdačne čestitke, uz želju da praznik provedu u krugu porodice, miru, zdravlju i blagostanju“, istakao je Aleksandar Pajić uz tradicionalni pozdrav Mir Božji – Hristos se rodi!