Vesti

KNEŽEVIĆ OTVORIO 65. OKTOBARSKI SALON

21. oktobar 2022.

Zamenik gradonačelnika Šapca Blaža Knežević otvorio je sinoć u galeriji Narodnog muzeja tradicionalni 65. Oktobarski salon. Na ovogodišnji konkurs pristiglo je 198 radova od 147 autora, a tročlani žiri koji su činili redovni profesor zidnog slikarstva na FPU u Beogradu Vladislav Šćepanović, redovni profesor na smeru primenjeno vajarstvo na FPU u Beogradu Goran Čpajak i redovni profesor istorije umetnosti na FLU u Beogradu Nikola Šuica za izložbu je  izabrao 89 ostvarenja od 76 umetnika.

,,Veliko mi je zadovoljstvo što u ime Grada Šapca, zajedno otvaramo 65. Oktobarski salon. Ova najznačajnija likovna manifestacija u gradu, a i šire, pored dugogodišnjeg trajanja i umetničke vitalnosti koja je održava, svake godine privlači pažnju velikog broja posetilaca. Pored toga, ona doprinosi i afirmaciji umetnika i podstiče kulturni život Šapca. Svim izlagačima i nagrađenim umetnicima čestitam na trudu i znanju koje se pokazali. Zbog svega ovoga, Grad Šabac će nesumnjivo nastaviti da i dalje bude podrška Narodnom muzeju i budućim Oktobarskim salonima, u nastojanjima da jednu lepu tradiciju našeg Grada sačuvamo i unapredimo u godinama koje dolaze“, istakao je Knežević.

Na sinoćnjem otvaranju Oktobarskog salona, direktora Narodnog muzeja Mirjana Perić i muzejski savetnik Tatjana Marković uručile su nagrade autorima najboljih radova, a po odabiru selekcione komisije. U kategoriji slikarstvo za delo ,,Uspomene“ nagrađena je Jelena Minić Mrđen, u kategoriji skulptura za delo ,,Skulptura“ nagrađen je Pavle Radović, u kategoriji rad na papiru za grafiku ,,Bez naziva“, nagrađen je David Mlađović, dok je Petar Mošić dobitnik priznanja ,,Igor Belohlavek“ za sliku ,,Poljubac“.

,,Šabački Oktobarski salon ima najdužu tradiciju u Srbiji. Zadovoljstvo mi je što je naš Muzej domaćin šabačkih umetnika, ali i umetnika koji rade i izlažu van Šapca. Kao i prethodnih i ove godine izloženi su radovi koji po oceni stručnog žirija zaslužuju da budu predstavljeni publici”, kaže direktorka Narodnog muzeja Mirjana Perić.

Po odluci Stručnog veća Narodnog muzeja u Šapcu dodeljena je i Otkupna nagrada Dušanu Bujišiću za rad ,,Sigurna kuća XV“ kao autoru koji nije zastupljen u Likovnoj zbirci muzeja, ali i kao dugogodišnjem izlagaču na Oktobarskim salonima čija su ostvarenja beležila značajne uspehe proteklih godina.

Postavku će ljubitelji likovne umetnosti moći da pogledaju do 20. novembra.