Вести

КНЕЖЕВИЋ ОТВОРИО 65. ОКТОБАРСКИ САЛОН

21. октобар 2022.

Заменик градоначелника Шапца Блажа Кнежевић отворио је синоћ у галерији Народног музеја традиционални 65. Октобарски салон. На овогодишњи конкурс пристигло је 198 радова од 147 аутора, а трочлани жири који су чинили редовни професор зидног сликарства на ФПУ у Београду Владислав Шћепановић, редовни професор на смеру примењено вајарство на ФПУ у Београду Горан Чпајак и редовни професор историје уметности на ФЛУ у Београду Никола Шуица за изложбу је  изабрао 89 остварења од 76 уметника.

,,Велико ми је задовољство што у име Града Шапца, заједно отварамо 65. Октобарски салон. Ова најзначајнија ликовна манифестација у граду, а и шире, поред дугогодишњег трајања и уметничке виталности која је одржава, сваке године привлачи пажњу великог броја посетилаца. Поред тога, она доприноси и афирмацији уметника и подстиче културни живот Шапца. Свим излагачима и награђеним уметницима честитам на труду и знању које се показали. Због свега овога, Град Шабац ће несумњиво наставити да и даље буде подршка Народном музеју и будућим Октобарским салонима, у настојањима да једну лепу традицију нашег Града сачувамо и унапредимо у годинама које долазе“, истакао је Кнежевић.

На синоћњем отварању Октобарског салона, директора Народног музеја Мирјана Перић и музејски саветник Татјана Марковић уручиле су награде ауторима најбољих радова, а по одабиру селекционе комисије. У категорији сликарство за дело ,,Успомене“ награђена је Јелена Минић Мрђен, у категорији скулптура за дело ,,Скулптура“ награђен је Павле Радовић, у категорији рад на папиру за графику ,,Без назива“, награђен је Давид Млађовић, док је Петар Мошић добитник признања ,,Игор Белохлавек“ за слику ,,Пољубац“.

,,Шабачки Октобарски салон има најдужу традицију у Србији. Задовољство ми је што је наш Музеј домаћин шабачких уметника, али и уметника који раде и излажу ван Шапца. Као и претходних и ове године изложени су радови који по оцени стручног жирија заслужују да буду представљени публици”, каже директорка Народног музеја Мирјана Перић.

По одлуци Стручног већа Народног музеја у Шапцу додељена је и Откупна награда Душану Бујишићу за рад ,,Сигурна кућа XВ“ као аутору који није заступљен у Ликовној збирци музеја, али и као дугогодишњем излагачу на Октобарским салонима чија су остварења бележила значајне успехе протеклих година.

Поставку ће љубитељи ликовне уметности моћи да погледају до 20. новембра.