Vesti

GRADONAČELNIK PAJIĆ U PRVOJ ZVANIČNOJ POSETI NJEGOVOM PREOSVEŠTENSTVU EPISKOPU ŠABAČKOM G. JEROTEJU

11. novembar 2022.
Posle niza susreta u prigodnim prilikama, 11. novembra 2022. godine, u Episkopskom Dvoru u Šapcu održan je prvi službeni sastanak Njegovog Preosveštenstva Episkopa šabačkog g. Jeroteja sa gradonačelnikom Šapca g. dr Aleksandrom Pajićem. Razgovarano je o unapređenju saradnje, zajedničkim projektima i rešavanju zatečenih problema. Konstatujući da je saradnja Crkve i države još za vreme blaženog spomena patrijarha Irineja, kao i Svetejšeg Patrijarha g. Porfirija podignuta na viši nivo, Episkop Jerotej je naglasio važnost i nastavak takvog pristupa i dodao da Crkva svoju misiju vrši kada je integrinsana u društvo, odnosno uključena u društvene procese. To omogućava svakom verniku da ispunjava svoja prava i da radi dobra zajednice izrazi svoje viđenje društvenih i državnih poslova. Kao izrazit primer takvog pravoslavnog odnosa prema društvenom životu i obavezama hrišćana, Episkop Jerotej je podsetio na pouku Svetog Porfirija Kavsokalivita o značaju izlaska na izbore.
Ovom prilikom Episkop Jerotej je najavio i obimne građevinske radove na šabačkom Sabornom hramu kao najupečatljivijem obeležju grada i njegovog duhovnog života, naročito uzevši u obzir stradalnu istoriju tog svetog mesta. Takođe, bilo je reči i o potrebi da se radiju ,,Glas Crkve” omogući dostupnost na širem području nego što je to sada slučaj, jer se radi o najznačajnijem eparhijskom mediju.
Ovom prilikom gradonačelnik Pajić je istakao da je za građane Šapca bitno da crkva i grad teže istom cilju i da rade zajedno.
,,Novog poglavara Eparhije šabačke upoznao sam sa ključnim temama od značaja za Grad Šabac i o projektima koji se realizuju i koji su u planu, a koji su bez sumnje od izuzetnog značaja i za crkvu, i usmereni su ka našoj sigurnoj budućnosti.  Razgovarali smo o daljem unapređenju odnosa grada i eparhije, zajedničkim aktivnostima koje treba da realizujemo u obostranom interesu, pružanju podrške i pomoći u sakralnom graditeljstvu, kao i u zaštiti crkvenog kulturnog nasleđa. Dogovorili smo intenzivnije i češće sastanke, na kojima ćemo razmatrati zajedničke aktuelne teme. Ocenili smo da je trenutna saradnja Crkve i Grada na visokom nivou”, istakao je Pajić.
Episkop Jerotej i gradonačelnik dr Pajić sa posebnim pijetetom su govorili o blaženopočivšem Vladici šabačkom Lavrentiju i njegovoj crkveno-narodnoj delatnosti.
Sagovornici su jednodušno naglasili značaj i važnost nastavka i unapređenja uzajamne saradnje na zadovoljstvo svih žitelja Eparhije šabačke.