Вести

ГРАДОНАЧЕЛНИК ПАЈИЋ У ПРВОЈ ЗВАНИЧНОЈ ПОСЕТИ ЊЕГОВОМ ПРЕОСВЕШТЕНСТВУ ЕПИСКОПУ ШАБАЧКОМ Г. ЈЕРОТЕЈУ

11. новембар 2022.
После низа сусрета у пригодним приликама, 11. новембра 2022. године, у Епископском Двору у Шапцу одржан је први службени састанак Његовог Преосвештенства Епископа шабачког г. Јеротеја са градоначелником Шапца г. др Александром Пајићем. Разговарано је о унапређењу сарадње, заједничким пројектима и решавању затечених проблема. Констатујући да је сарадња Цркве и државе још за време блаженог спомена патријарха Иринеја, као и Светејшег Патријарха г. Порфирија подигнута на виши ниво, Епископ Јеротеј је нагласио важност и наставак таквог приступа и додао да Црква своју мисију врши када је интегринсана у друштво, односно укључена у друштвене процесе. То омогућава сваком вернику да испуњава своја права и да ради добра заједнице изрази своје виђење друштвених и државних послова. Као изразит пример таквог православног односа према друштвеном животу и обавезама хришћана, Епископ Јеротеј је подсетио на поуку Светог Порфирија Кавсокаливита о значају изласка на изборе.
Овом приликом Епископ Јеротеј је најавио и обимне грађевинске радове на шабачком Саборном храму као најупечатљивијем обележју града и његовог духовног живота, нарочито узевши у обзир страдалну историју тог светог места. Такође, било је речи и о потреби да се радију ,,Глас Цркве” омогући доступност на ширем подручју него што је то сада случај, јер се ради о најзначајнијем епархијском медију.
Овом приликом градоначелник Пајић је истакао да је за грађане Шапца битно да црква и град теже истом циљу и да раде заједно.
,,Новог поглавара Епархије шабачке упознао сам са кључним темама од значаја за Град Шабац и о пројектима који се реализују и који су у плану, а који су без сумње од изузетног значаја и за цркву, и усмерени су ка нашој сигурној будућности.  Разговарали смо о даљем унапређењу односа града и епархије, заједничким активностима које треба да реализујемо у обостраном интересу, пружању подршке и помоћи у сакралном градитељству, као и у заштити црквеног културног наслеђа. Договорили смо интензивније и чешће састанке, на којима ћемо разматрати заједничке актуелне теме. Оценили смо да је тренутна сарадња Цркве и Града на високом нивоу”, истакао је Пајић.
Епископ Јеротеј и градоначелник др Пајић са посебним пијететом су говорили о блаженопочившем Владици шабачком Лаврентију и његовој црквено-народној делатности.
Саговорници су једнодушно нагласили значај и важност наставка и унапређења узајамне сарадње на задовољство свих житеља Епархије шабачке.