Vesti

GRADONAČELNIK PAJIĆ SE SASTAO SA PREDSTAVNICIMA ROMSKIH UDRUŽENJA

8. april 2024.

Povodom 8. aprila – Međunarodnog dana Roma, gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić sastao se danas u Gradskoj upravi sa predstavnicima romskih udruženja.

Prema poslednjem popisu stanovništva na teritoriji grada Šapca registrovano je 1900 Roma i današnji susret iskorišćen je za razgovor o aktuelnim pitanjima i problemima sa kojima se  suočavaju, kao i svemu što je Grad uradio u cilju poboljšanja njihovog statusa i položaja.

,,U poslednjih nekoliko godina značajna sredstva smo uložili u stipendiranje studenata i učenika romske nacionalne manjine. Rešavali smo razna pitanja poput zaposlenja, stambenih pitanja, komunalnih, infrastrukturnih. Romska udruženja preko svojih projekata koje je finansirao Grad Šabac, radila su na edukaciji o štetnosti ranih brakova među Romima, kako bi ih bilo sve manje, kao i ostvarivanju socijalnih mogućnosti i zdravstvene zaštite. Nastavićemo da radimo na unapređenju položaja Roma i na  stvaranju društva u kom svi imaju jednake mogućnosti”, istakao je gradonačelnik Pajić i čestitao svim pripadnicima romske nacionalnosti Međunarodni dan Roma, uz poruku da su za njih vrata Gradske uprave grada Šapca i Kabineta gradonačelnika uvek otvorena.

Potpredsednica Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Dragana Stanković, napominje da su im romska udruženja od izuzetnog značaja, te naglašava da kada je u pitanju rad na poboljšanju života Roma na teritoriji grada, evidentno je da i te kako ima pomaka.

,,Sve više je Roma koji žele da upišu srednju školu i dodatno nastave obrazovanje i na fakultetima. Takođe, imamo sve više mladih ljudi koji su zainteresovani za zapošljavanje. Veliku zaslugu za to ima Grad Šabac, jer je dobar domaćin stranim kompanijama, firmama, tako da svako od njih ima mogućnosti za zaposlenje, kako kvalifikovana, tako i nekvalifikovana lica”, kazala je Stankovićka i naglasila da sada treba raditi na tome da se svi Romi, koji su radno sposobni zaposle, da imaju redovna mesečna primanja od kojih će moći da izdržavaju svoje porodice.

Ona je pozvala sve Rome koji sada završavaju srednje škole da iskoriste afirmativne mere Republike za upis na fakultete i naglasila da će im Gradska uprava grada Šapca i Nacionalni savet romske nacionalne manjine uvek biti podrška.

Predsednica romskog udruženja ,,Mišar”, Dragica Jovanović, izrazila je zahvalnost gradonačelniku Pajiću za sve što je do sada urađeno na poboljšanju statusa pripadnika romske nacionalne manjine.

,,Grad Šabac je mnogo stvari uradio za Rome, ne samo kada je putna infrastruktura u pitanju, već se dosta radilo i radi sa decom. Imamo odličnu saradnju sa Odeljenjem društvenih delatnosti i Centrom za socijalni rad. Romi imaju pristup i obrazovanju i zdravstvu, vidi se boljitak. Nema više toliko siromaštva i nezaposlenosti”, izjavila je Jovanovićka.