Вести

ГРАДОНАЧЕЛНИК ПАЈИЋ СЕ САСТАО СА ПРЕДСТАВНИЦИМА РОМСКИХ УДРУЖЕЊА

8. април 2024.

Поводом 8. априла – Међународног дана Рома, градоначелник Шапца др Александар Пајић састао се данас у Градској управи са представницима ромских удружења.

Према последњем попису становништва на територији града Шапца регистровано је 1900 Рома и данашњи сусрет искоришћен је за разговор о актуелним питањима и проблемима са којима се  суочавају, као и свему што је Град урадио у циљу побољшања њиховог статуса и положаја.

,,У последњих неколико година значајна средства смо уложили у стипендирање студената и ученика ромске националне мањине. Решавали смо разна питања попут запослења, стамбених питања, комуналних, инфраструктурних. Ромска удружења преко својих пројеката које је финансирао Град Шабац, радила су на едукацији о штетности раних бракова међу Ромима, како би их било све мање, као и остваривању социјалних могућности и здравствене заштите. Наставићемо да радимо на унапређењу положаја Рома и на  стварању друштва у ком сви имају једнаке могућности”, истакао је градоначелник Пајић и честитао свим припадницима ромске националности Међународни дан Рома, уз поруку да су за њих врата Градске управе града Шапца и Кабинета градоначелника увек отворена.

Потпредседница Националног савета ромске националне мањине, Драгана Станковић, напомиње да су им ромска удружења од изузетног значаја, те наглашава да када је у питању рад на побољшању живота Рома на територији града, евидентно је да и те како има помака.

,,Све више је Рома који желе да упишу средњу школу и додатно наставе образовање и на факултетима. Такође, имамо све више младих људи који су заинтересовани за запошљавање. Велику заслугу за то има Град Шабац, јер је добар домаћин страним компанијама, фирмама, тако да свако од њих има могућности за запослење, како квалификована, тако и неквалификована лица”, казала је Станковићка и нагласила да сада треба радити на томе да се сви Роми, који су радно способни запосле, да имају редовна месечна примања од којих ће моћи да издржавају своје породице.

Она је позвала све Роме који сада завршавају средње школе да искористе афирмативне мере Републике за упис на факултете и нагласила да ће им Градска управа града Шапца и Национални савет ромске националне мањине увек бити подршка.

Председница ромског удружења ,,Мишар”, Драгица Јовановић, изразила је захвалност градоначелнику Пајићу за све што је до сада урађено на побољшању статуса припадника ромске националне мањине.

,,Град Шабац је много ствари урадио за Роме, не само када је путна инфраструктура у питању, већ се доста радило и ради са децом. Имамо одличну сарадњу са Одељењем друштвених делатности и Центром за социјални рад. Роми имају приступ и образовању и здравству, види се бољитак. Нема више толико сиромаштва и незапослености”, изјавила је Јовановићка.