Vesti

GRADONAČELNIK PAJIĆ PRISUSTVOVAO PROMOCIJI KNJIGE ,,SRBI NA KORZICI“ I PRIJEMU KOD FRANCUSKOG AMBASADORA PJERA KOŠARA

11. maj 2022.

Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić je u okviru manifestacije ,,Molijerovi dani“, koje organizuje Francuski institut u Srbiji prisustvovao predstavljanju knjige Šapčanina Zorana Radovanovića ,,Srbi na Korzici“. Autor knjige rodom je iz Drenovca, učitelj po profesiji i istraživač srpsko-francuskih odnosa za vreme Prvog svetskog rata. Knjiga je deo edicije ,,Srbija 1914-1918“ koja govori o istoriji srpskog naroda u Velikom ratu. Grad Šabac prepoznao je značaj ove knjige, učestvujući u njenom objavljivanju zajedno sa izdavačkom kućom ,,Prometej“ iz Novog Sada i Radio televizijom Srbije.

Nakon predstavljanja knjige, ambasador Francuske u Republici Srbiji, Njegova ekselencija gospodin Pjer Košar i Francuski institut u Srbiji organizovali su prijem povodom pokretanja novog programa Francuskog instituta posvećenog francuskim regijama koji počinje – Korzikom. Događaju u Francuskoj ambasadi prisustvovali su gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić, šef Delegacije i ambasador Evropske unije u Srbiji Njegova ekselencija gospodin Emanuel Žofre i gradonačelnik Bastilje Pjer Saveli.

Gradonačelnik Pajić istakao je da kultura predstavlja kariku koja povezuje ljude, pa je tako i odnos Šapca i Francuske dodatno učvršćen promocijom knjige ,,Srbi na Korzici” napisanoj iz pera jednog šabačkog autora.

,,Na ovom temelju, razgovor sa ambasadorom Francuske u Srbiji doneo je nove ideje i veru u još intenzivnije međusobne odnose na različitim društvenim poljima u obostranom interesu. Šabac je za ratna stradanja u Prvom svetskom ratu 1920. godine odlikovan Francuskim ratnim krstom sa palminom grančicom. To je bilo prvo ovakvo priznanje koje je Francuska Republika dodelila gradu izvan svoje države. Takođe, u međuratnom periodu u Šapcu je radio Francuski kulturni klub, a da kulturne veze ni do dana današnjeg nisu iščezle, govori i učenje francuskog jezika u šabačkim školama, ali i organizacije dana frankofonije u kojima je Šabac već učestvovao. Na prijemu smo se dogovorili i da delegacija Francuske ambasade u narednom periodu poseti naš grad”, rekao je gradonačelnik Pajić.