Вести

ГРАДОНАЧЕЛНИК ПАЈИЋ ПРИСУСТВОВАО ПРОМОЦИЈИ КЊИГЕ ,,СРБИ НА КОРЗИЦИ“ И ПРИЈЕМУ КОД ФРАНЦУСКОГ АМБАСАДОРА ПЈЕРА КОШАРА

11. мај 2022.

Градоначелник Шапца др Александар Пајић је у оквиру манифестације ,,Молијерови дани“, које организује Француски институт у Србији присуствовао представљању књиге Шапчанина Зорана Радовановића ,,Срби на Корзици“. Аутор књиге родом је из Дреновца, учитељ по професији и истраживач српско-француских односа за време Првог светског рата. Књига је део едиције ,,Србија 1914-1918“ која говори о историји српског народа у Великом рату. Град Шабац препознао је значај ове књиге, учествујући у њеном објављивању заједно са издавачком кућом ,,Прометеј“ из Новог Сада и Радио телевизијом Србије.

Након представљања књиге, амбасадор Француске у Републици Србији, Његова екселенција господин Пјер Кошар и Француски институт у Србији организовали су пријем поводом покретања новог програма Француског института посвећеног француским регијама који почиње – Корзиком. Догађају у Француској амбасади присуствовали су градоначелник Шапца др Александар Пајић, шеф Делегације и амбасадор Европске уније у Србији Његова екселенција господин Емануел Жофре и градоначелник Бастиље Пјер Савели.

Градоначелник Пајић истакао је да култура представља карику која повезује људе, па је тако и однос Шапца и Француске додатно учвршћен промоцијом књиге ,,Срби на Корзици” написаној из пера једног шабачког аутора.

,,На овом темељу, разговор са амбасадором Француске у Србији донео је нове идеје и веру у још интензивније међусобне односе на различитим друштвеним пољима у обостраном интересу. Шабац је за ратна страдања у Првом светском рату 1920. године одликован Француским ратним крстом са палмином гранчицом. То је било прво овакво признање које је Француска Република доделила граду изван своје државе. Такође, у међуратном периоду у Шапцу је радио Француски културни клуб, а да културне везе ни до дана данашњег нису ишчезле, говори и учење француског језика у шабачким школама, али и организације дана франкофоније у којима је Шабац већ учествовао. На пријему смо се договорили и да делегација Француске амбасаде у наредном периоду посети наш град”, рекао је градоначелник Пајић.