Vesti

GRADONAČELNIK PAJIĆ PRISUSTVOVAO POČETKU OBUKE DVD ,,PRNJAVOR“

30. mart 2024.

Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić prisustvovao je danas u Centru za stručno usavršavanje na Letnjikovcu početku obuke pripadnika operativne jedinice Dobrovoljnog vatrogasnog društva ,,Prnjavor“.

Obuka će trajati naredna četiri vikenda, tokom koje će pripadnici ove jedinice proći trening, teorijsku i praktičnu nastavu. Obuku sprovode pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova – Sektora za vanredne situacije, Odeljenje za vanredne situacije u Šapcu, Nacionalni trening centar za vanredne situacije i Vatrogasni savez Srbije.

Kako je rekao gradonačelnik Aleksandar Pajić ,,strateški interes Grada Šapca je stvaranje jedinica dobrovoljnog vatrogasnog društva na teritoriji grada, koje će prioritetno delovati na elementarne i druge nepogode“.

,,Ovo je drugo dobrovoljno vatrogasno društvo koje će delovati na teritoriji grada, pored DVD ,,Grušić“ koje smo osnovali 2021. godine.
Od 2022, kada je počelo sa prvim intervencijama, DVD ,,Grušić“ imalo je više od 50 intervencija od gašenja požara do saniranja posledica od elementarnih nepogoda. Grad je u saradnji sa državom za njihove potrebe nabavio terensko vozilo i opremu koja im je bila neophodna za uspešno obavljanje posla.
Danas ovo društvo ima oko 40 članova. Pored onih koji su ranije osposobljeni za rad, jedan deo je danas na obuci zajedno sa pripadnicima DVD ,,Prnjavor“, istakao je Pajić
i naglasio da je
Sektor za vanredne situacije – MUP-a Srbije opredelio vatrogasno vozilo za Prnjavor.

,,Radićemo na tome da dobiju i terensko vozilo, da kada završe ovu obuku mogu na adekvatan način da odgovore zadacima i pomognu građanima.
Pored Pocerine i Mačve, u planu nam je formiranje i trećeg DVD i to u Posavotamnavi. Tako da ćemo celu teritoriju grada pokriti jedinicama dobrovoljnog vatrogasnog društva za reagovanje u kriznim situacijama, da mogu odmah da deluju kada se nešto desi dok ne dođu profesionalci iz Sektora za vanredne situacije“, poručio je Pajić.

Prema rečima načelnika Odeljenja za vanredne situacije u Šapcu, Ivana Spajića, cilj je da se novoformirano vatrogasno društvo na najbolji način obuči, kako bi predstavljali ozbiljnu snagu u oblasti zaštite i spasavanja na teritoriji grada Šapca i kako bi bili ozbiljna podrška profesionalnim jedinicama vatrogasaca spasilaca.