Вести

ГРАДОНАЧЕЛНИК ПАЈИЋ ПРИСУСТВОВАО ПОЧЕТКУ ОБУКЕ ДВД ,,ПРЊАВОР“

30. март 2024.

Градоначелник Шапца др Александар Пајић присуствовао је данас у Центру за стручно усавршавање на Летњиковцу почетку обуке припадника оперативне јединице Добровољног ватрогасног друштва ,,Прњавор“.

Обука ће трајати наредна четири викенда, током које ће припадници ове јединице проћи тренинг, теоријску и практичну наставу. Обуку спроводе припадници Министарства унутрашњих послова – Сектора за ванредне ситуације, Одељење за ванредне ситуације у Шапцу, Национални тренинг центар за ванредне ситуације и Ватрогасни савез Србије.

Како је рекао градоначелник Александар Пајић ,,стратешки интерес Града Шапца је стварање јединица добровољног ватрогасног друштва на територији града, које ће приоритетно деловати на елементарне и друге непогоде“.

,,Ово је друго добровољно ватрогасно друштво које ће деловати на територији града, поред ДВД ,,Грушић“ које смо основали 2021. године.
Од 2022, када је почело са првим интервенцијама, ДВД ,,Грушић“ имало је више од 50 интервенција од гашења пожара до санирања последица од елементарних непогода. Град је у сарадњи са државом за њихове потребе набавио теренско возило и опрему која им је била неопходна за успешно обављање посла.
Данас ово друштво има око 40 чланова. Поред оних који су раније оспособљени за рад, један део је данас на обуци заједно са припадницима ДВД ,,Прњавор“, истакао је Пајић
и нагласио да је
Сектор за ванредне ситуације – МУП-а Србије определио ватрогасно возило за Прњавор.

,,Радићемо на томе да добију и теренско возило, да када заврше ову обуку могу на адекватан начин да одговоре задацима и помогну грађанима.
Поред Поцерине и Мачве, у плану нам је формирање и трећег ДВД и то у Посавотамнави. Тако да ћемо целу територију града покрити јединицама добровољног ватрогасног друштва за реаговање у кризним ситуацијама, да могу одмах да делују када се нешто деси док не дођу професионалци из Сектора за ванредне ситуације“, поручио је Пајић.

Према речима начелника Одeљења за ванредне ситуације у Шапцу, Ивана Спајића, циљ је да се новоформирано ватрогасно друштво на најбољи начин обучи, како би представљали озбиљну снагу у области заштите и спасавања на територији града Шапца и како би били озбиљна подршка професионалним јединицама ватрогасаца спасилаца.