Vesti

GRADONAČELNIK PAJIĆ PRISUSTVOVAO OBELEŽAVANJU ŠKOLSKE SLAVE SVETI SAVA U OŠ ,,LAZA K. LAZAREVIĆ”

27. januar 2022.
Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić danas je sa članom Gradskog veća za obrazovanje Bojanom Damnjanovićem u Osnovnoj školi ,,Laza K. Lazarević” prisustvovao programu povodom školske slave Svetog Save. Program su tradicionalno pripremili učenici četvrtog i osmog razreda. Zbog pandemije izazvane virusom korona, gosti su umesto priredbe mogli da pogledaju video prezentaciju. Gradonačelnik Pajić čestitao je svim učenicima, nastavnom i vannastavnom osoblju školsku slavu.
,,U čast ovog značajnog praznika prisustvovao sam svečano upriličenoj Svetosavskoj priredbi u Osnovnoj školi ,,Laza K. Lazarević” u Šapcu. Nakon ceremonije rezanja slavskog kolača, prigodan program posvećen najvećem srpskom prosvetitelju pripremili su učenici nižih i viših razreda ove škole, zajedno sa svojim učiteljima i predmetnim nastavnicima. Sveti Sava jedan je od najznačajnijih ličnosti u istoriji srpskog naroda. Bio je najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje i prvi arhiepiskop autokefalne Srpske pravoslavne crkve. Pored toga, istakao se kao narodni učitelj, prosvetitelj i oličenje srpskog duhovnog bića. U njemu su iskazane najbolje i najuzvišenije osobine srpskog naroda. Zbog svog doprinosa Crkvi i prosveti, živi u svakoj srpskoj duši. Povodom današnjeg praznika, našim učenicima i njihovim nastavnicima želim dobro zdravlje, kako bi svoje školske obaveze mogli predano da izvršavaju. Vi ste naša budućnost. Svi znamo da je u znanju moć, zato stičite znanja kako bi nam budućnost bila svetla”, rekao je Pajić.
Nastavnik veronauke, Igor Bošković istakao je da su učenici povodom školske slave pripremili dve prezentacije ,,Nemanjići, dinastija ljubavi“ i jedan zaboravljeni običaj sa naših prostora ,,Prosidba na Svetog Savu”.
,,S obzirom na epidemiološku situaciju u kojoj se nalazimo već drugu godinu, prinuđeni smo da dečiji radovi budu predstavljeni kao video prezentacija. U našoj školi danas je otvorena i ,,Lazina galerija”, naveo je Igor Bošković.