Vesti

GRADONAČELNIK PAJIĆ I MINISTARKA VUJOVIĆ OBIŠLI ŠKOLE U DRENOVCU I ŠTITARU

12. mart 2024.

Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišli su danas izdvojeno odeljenje OŠ ,,Nata Jeličić“ u selu Drenovac, u kom će kroz projekat ,,Zamena, rekonstrukcija i sanacija kotlarnica u osnovnim školama u Šapcu“ za 2024. godinu biti urađen kotao na drvni pelet. Uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine predviđena je zamena postojećih kotlova na ugalj i lož ulja, kotlovima na drvni pelet, u još tri izdvojena odeljenja osnovnih škola u Nakučanima, Petlovači i Ševaricama.

Nakon obilaska škole u Drenovcu, gradonačelnik Pajić i ministarka Vujović, obišli su i OŠ ,,Majur“ u Štitaru, koja je kroz projekat Ministarstva dobila novi kotao na pelet.

,,Osnovna škola u Štitaru je jedna od pet škola na teritoriji grada Šapca koje su dobile nove kotlarnice na pelet. U protekle tri godine zamenili smo kotlove i u Stručno hemijskoj i tekstilnoj školi u Šapcu, Jevremovcu, Lipolistu i Prnjavoru. Ulaganja Ministarstva bila su 20 miliona, a Grada pet miliona. Zahvaljujući ovom projektu omogućeno je da se za grejanje školskih prostorija koristi ekološki prihvatljiv energent, što je veoma bitno za zaštitu životne sredine, ali i za kvalitet rada obrazovnih ustanova. Zadovoljni nastavnici i učenici su najbolja potvrda da smo zaista uradili dobar posao”, naglasio je gradonačelnik i dodao da je saradnja države i Grada Šapca na veliku korist građanima, te da nisu samo ovi projekti u pitanju, već i ozelenjavanje grada i uklanjanje divljih deponija.

Ministarka Irena Vujović naglasila je da su u Šapcu po konkursima iz prethodnih godina menjali kotlove u pet škola, a u ovoj godini će ih menjati u još četiri.

,,Škole koje sam danas obišla se nalaze pored kuća, a u Drenovcu je u blizini i vrtić i zato je važno da se radovi što pre završe. Izašla je konačna lista za ovogodišnji konkurs i do petka ćemo potpisati ugovore za dodelu sredstava gradovima i opštinama  širom Srbije. Pozivam ih sve da počnu sa radovima čim dobiju sredstva, koja su za 2024. rekordno visoka, jer nam je važno da podižemo kvalitet životne sredine naročito tamo gde naši najmlađi provode puno vremena“, rekla je Vujović.