Вести

ГРАДОНАЧЕЛНИК ПАЈИЋ И МИНИСТАРКА ВУЈОВИЋ ОБИШЛИ ШКОЛЕ У ДРЕНОВЦУ И ШТИТАРУ

12. март 2024.

Градоначелник Шапца др Александар Пајић и министарка заштите животне средине Ирена Вујовић обишли су данас издвојено одељење ОШ ,,Ната Јеличић“ у селу Дреновац, у ком ће кроз пројекат ,,Замена, реконструкција и санација котларница у основним школама у Шапцу“ за 2024. годину бити урађен котао на дрвни пелет. Уз подршку Министарства заштите животне средине предвиђена је замена постојећих котлова на угаљ и лож уља, котловима на дрвни пелет, у још три издвојена одељења основних школа у Накучанима, Петловачи и Шеварицама.

Након обиласка школе у Дреновцу, градоначелник Пајић и министарка Вујовић, обишли су и ОШ ,,Мајур“ у Штитару, која је кроз пројекат Министарства добила нови котао на пелет.

,,Основна школа у Штитару је једна од пет школа на територији града Шапца које су добиле нове котларнице на пелет. У протекле три године заменили смо котлове и у Стручно хемијској и текстилној школи у Шапцу, Јевремовцу, Липолисту и Прњавору. Улагања Министарства била су 20 милиона, а Града пет милиона. Захваљујући овом пројекту омогућено је да се за грејање школских просторија користи еколошки прихватљив енергент, што је веома битно за заштиту животне средине, али и за квалитет рада образовних установа. Задовољни наставници и ученици су најбоља потврда да смо заиста урадили добар посао”, нагласио је градоначелник и додао да је сарадња државе и Града Шапца на велику корист грађанима, те да нису само ови пројекти у питању, већ и озелењавање града и уклањање дивљих депонија.

Министарка Ирена Вујовић нагласила је да су у Шапцу по конкурсима из претходних година мењали котлове у пет школа, а у овој години ће их мењати у још четири.

,,Школе које сам данас обишла се налазе поред кућа, а у Дреновцу је у близини и вртић и зато је важно да се радови што пре заврше. Изашла је коначна листа за овогодишњи конкурс и до петка ћемо потписати уговоре за доделу средстава градовима и општинама  широм Србије. Позивам их све да почну са радовима чим добију средства, која су за 2024. рекордно висока, јер нам је важно да подижемо квалитет животне средине нарочито тамо где наши најмлађи проводе пуно времена“, рекла је Вујовић.