Vesti

GRADONAČELNIK PAJIĆ I MINISTAR ŽIGMANOV POSETILI PORODICE U GORNJOJ VRANJSKOJ KOJIMA SU OŠTEĆENI STAMBENI OBJEKTI TOKOM NEDAVNIH POPLAVA

13. jul 2023.

Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Srbije, Tomislav Žigmanov, obišli su danas romsko naselje u Gornjoj Vranjskoj. Tom prilikom Pajić i Žigmanov razgovarali su sa meštanima o posledicama poplava i programu državne pomoći koji se odnosi na oštećene porodične stambene objekte u svojini građana, kategorisanih od prve do pete kategorije.

Ministar Žigmanov ocenio je da je lokalna samouprava, na čelu sa gradonačelnikom Pajićem, brzo, kvalitetno i odgovorno postupila na saniranju dela posledica poplava.

,,U politici Vlade Republike Srbije prisutna je visoka odlučnost kada je u pitanju podrška svim poplavljenim krajevima. Pioritet je da se podrže programi koji se tiču obnove stambenih objekata, a paralelno sa tim procenjuju se štete u poljoprivredi i u saobraćajnoj infrastrukturi. Fokus mora biti na brzini u reagovanju da se šteta u objektima u kojima se stanuje što pre sanira. Lokalna samouprava je brzo i kvalitetno reagovala, da omogući ljudima da se vrate u svoje prostore, da se ti objekti obnavljaju i da mogu da nastave da žive u njima“, istakao je ministar i poručio da će Vlada Republike Srbije nastojati da nadoknadi svu štetu nanetu stanovništvu u majskim poplavama.

„U budžetu Republike Srbije se stvara prostor za rebalans, gde će jedan odsto biti namenjen za saniranje šteta od poplave. Sada samo treba napraviti dobre analize i dobre popise svih šteta koje su nastale, i iste će biti i nadoknađene“ naveo je ministar i naglasio da su prioriteti obnova prostora u kojima ljudi stanuju kako bi se oni vratili u svoje domove i stvorili uslovi da se u tim prostorima može kvalitetno živeti.

U Gornjoj Vranjskoj bilo je poplavljeno više od 40 objekata, voda je ušla u dvorišta, stambene i pomoćne objekte, zbog čega je evakuisano 25 osoba iz osam najugroženijih domaćinstava.

„Evakuisano stanovništvo provelo je skoro mesec i po dana u prihvatnom smeštaju ,,Humano srce“, gde su pored smeštaja imali obezbeđenu ishranu i sredstva za ličnu higijenu, kao i psihološku podršku. Nakon što su im naše službe očistile, isušile i uradile dezinfekciju stambenih objekata, od juče su ponovo u svojim domovima. Grad Šabac je uz pomoć ,,Humanog srca“ za njih obezbedio deo nameštaja, a pomoć će dobiti i od Centra za socijalni rad Šabac i Crvenog krsta Šabac, što će im verujem biti od velike koristi. Takođe, biće im uplaćena i jednokratna novčana pomoć”, istakao je Aleksandar Pajić.

On je istakao da je Grad Šabac učinio sve da pomogne građanima da se izbore sa posledicama od poplava, da bi što pre mogli da se vrate svojim redovnim aktivnostima i podsetio da je materijalna šteta od poplava u Šapcu procenjena na 800 miliona dinara.

,,Pozivam sve građane koji do sada nisu prijavili štetu na svojim porodično stambenim objektima da to urade u naredne dve nedelje. Prijavu za nastalu štetu građani mogu podneti na Jedinstvenom šalteru Gradske uprave grada Šapca, do 30. jula. Obrazac za prijavu je dostupan i na sajtu grada Šapca https://sabac.rs/. Gradska komisija za procenu štete već je izvršila kategorizaciju oštećenih stambenih objekata onih građana koji su do sada podneli prijave, a u skladu sa važećom metodologijom. Rešenja Gradske komisije će biti predata Ministarstvu za javna ulaganja na dalja postupanja, nakon čega će građanima biti isplaćena bespovratna materijalna pomoć”, rekao je gradonačelnik.