Вести

ГРАДОНАЧЕЛНИК ПАЈИЋ И МИНИСТАР ЖИГМАНОВ ПОСЕТИЛИ ПОРОДИЦЕ У ГОРЊОЈ ВРАЊСКОЈ KOЈИМА СУ ОШТЕЋЕНИ СТАМБЕНИ ОБЈЕКТИ ТОКОМ НЕДАВНИХ ПОПЛАВА

13. јул 2023.

Градоначелник Шапца др Александар Пајић и министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Србије, Томислав Жигманов, обишли су данас ромско насеље у Горњој Врањској. Том приликом Пајић и Жигманов разговарали су са мештанима о последицама поплава и програму државне помоћи који се односи на оштећене породичне стамбене објекте у својини грађана, категорисаних од прве до пете категорије.

Министар Жигманов оценио је да је локална самоуправа, на челу са градоначелником Пајићем, брзо, квалитетно и одговорно поступила на санирању дела последица поплава.

,,У политици Владе Републике Србије присутна је висока одлучност када је у питању подршка свим поплављеним крајевима. Пиоритет је да се подрже програми који се тичу обнове стамбених објеката, а паралелно са тим процењују се штете у пољопривреди и у саобраћајној инфраструктури. Фокус мора бити на брзини у реаговању да се штета у објектима у којима се станује што пре санира. Локална самоуправа је брзо и квалитетно реаговала, да омогући људима да се врате у своје просторе, да се ти објекти обнављају и да могу да наставе да живе у њима“, истакао је министар и поручио да ће Влада Републике Србије настојати да надокнади сву штету нанету становништву у мајским поплавама.

„У буџету Републике Србије се ствара простор за ребаланс, где ће један одсто бити намењен за санирање штета од поплаве. Сада само треба направити добре анализе и добре пописе свих штета које су настале, и исте ће бити и надокнађене“ навео је министар и нагласио да су приоритети обнова простoра у којима људи станују како би се они вратили у своје домове и створили услови да се у тим просторима може квалитетно живети.

У Горњој Врањској било је поплављено више од 40 објеката, вода је ушла у дворишта, стамбене и помоћне објекте, због чега је евакуисано 25 особа из осам најугроженијих домаћинстава.

„Евакуисано становништво провело је скоро месец и по дана у прихватном смештају ,,Хумано срце“, где су поред смештаја имали обезбеђену исхрану и средства за личну хигијену, као и психолошку подршку. Након што су им наше службе очистиле, исушиле и урадиле дезинфекцију стамбених објеката, од јуче су поново у својим домовима. Град Шабац је уз помоћ ,,Хуманог срца“ за њих обезбедио део намештаја, а помоћ ће добити и од Центра за социјални рад Шабац и Црвеног крста Шабац, што ће им верујем бити од велике користи. Такође, биће им уплаћена и једнократна новчана помоћ”, истакао је Александар Пајић.

Он је истакао да је Град Шабац учинио све да помогне грађанима да се изборе са последицама од поплава, да би што пре могли да се врате својим редовним активностима и подсетио да је материјална штета од поплава у Шапцу процењена на 800 милиона динара.

,,Позивам све грађане који до сада нису пријавили штету на својим породично стамбеним објектима да то ураде у наредне две недеље. Пријаву за насталу штету грађани могу поднети на Јединственом шалтеру Градске управе града Шапца, до 30. јула. Образац за пријаву је доступан и на сајту града Шапца https://sabac.rs/. Градска комисија за процену штете већ је извршила категоризацију оштећених стамбених објеката оних грађана који су до сада поднели пријаве, а у складу са важећом методологијом. Решења Градске комисије ће бити предата Министарству за јавна улагања на даља поступања, након чега ће грађанима бити исплаћена бесповратна материјaлна помоћ”, рекао је градоначелник.