Вести

ГРАДОНАЧЕЛНИК ОБИШАО ПРОИЗВОДНИ ПОГОН ФАБРИКЕ MINTH UNITED ALLOY – TECK EUROPE

7. фебруар 2023.

Градоначелник Шапца др Александар Пајић обишао је данас производни погон прве фабрике кинеске компаније Minth United Alloy – Teck Europe, која се бави производњом алуминијумских кућишта за батерије електричних аутомобила и послује у Северозападној индустријској зони.

Према речима градоначелника, у oвој фирми тренутно је запослено 135 људи, а план је да до краја године буде запослен 161 радник.

,,Пошто је ово прва фаза инвестиције, планирана је и друга фаза, у коју ће Минт уложити преко 67 милиона евра и изградити објекат који ће се простирати на површини 28.150 м2. Укупна вредност инвестиције, укључујући први и други део, износиће више од 110 милиона евра. Фабрика је опремљена најсавременијим светским машинама и по завршетку друге фазе укупно ће запошљавати 400 радника”, рекао је градоначелник Пајић, који је данас, поред обиласка погона прве фабрике, имао прилику да се увери како теку радови на изградњи друге фабрике Minal Europe Green Material, која ће се бавити прерадом алуминијума.

,,У току је и изградња треће Минтове фабрике од 84.000 м2 у којој ће посао наћи 1.000 грађана Шапца, a план је да до краја године започне изградња и четврте фабрике Мinth Metal Parts Balkan. Минт ће у Северозападну индустријску зону инвестирати 300 милиона евра за своје производне погоне. Радиће се на високософистицираној опреми за светске аутомобилске компаније и биће запослено више од 1.500 радника. Све ове инвестиције утицаће на висок стандард живота грађана и Шабац као град будућности”, изјавио је Пајић.

Minth United Alloy – Teck Europe масовну производњу започео је крајем прошле године.

,,Наш производ је алуминијумски за савремене електричне аутомобиле, који се тренутно производе. Улазимо полако у фазу производње и фазу извоза. Фабрика има 25.000 м2, а цела површина овог постројења више од 100.000 м2. У прву фазу уложили смо 50 милиона евра”, истакао је директор Minth UАТЕ Шубинг Сјонг.