Vesti

GRADONAČELNIK OBIŠAO PROIZVODNI POGON FABRIKE MINTH UNITED ALLOY – TECK EUROPE

7. februar 2023.

Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić obišao je danas proizvodni pogon prve fabrike kineske kompanije Minth United Alloy – Teck Europe, koja se bavi proizvodnjom aluminijumskih kućišta za baterije električnih automobila i posluje u Severozapadnoj industrijskoj zoni.

Prema rečima gradonačelnika, u ovoj firmi trenutno je zaposleno 135 ljudi, a plan je da do kraja godine bude zaposlen 161 radnik.

,,Pošto je ovo prva faza investicije, planirana je i druga faza, u koju će Mint uložiti preko 67 miliona evra i izgraditi objekat koji će se prostirati na površini 28.150 m2. Ukupna vrednost investicije, uključujući prvi i drugi deo, iznosiće više od 110 miliona evra. Fabrika je opremljena najsavremenijim svetskim mašinama i po završetku druge faze ukupno će zapošljavati 400 radnika”, rekao je gradonačelnik Pajić, koji je danas, pored obilaska pogona prve fabrike, imao priliku da se uveri kako teku radovi na izgradnji druge fabrike Minal Europe Green Material, koja će se baviti preradom aluminijuma.

,,U toku je i izgradnja treće Mintove fabrike od 84.000 m2 u kojoj će posao naći 1.000 građana Šapca, a plan je da do kraja godine započne izgradnja i četvrte fabrike Minth Metal Parts Balkan. Mint će u Severozapadnu industrijsku zonu investirati 300 miliona evra za svoje proizvodne pogone. Radiće se na visokosofisticiranoj opremi za svetske automobilske kompanije i biće zaposleno više od 1.500 radnika. Sve ove investicije uticaće na visok standard života građana i Šabac kao grad budućnosti”, izjavio je Pajić.

Minth United Alloy – Teck Europe masovnu proizvodnju započeo je krajem prošle godine.

,,Naš proizvod je aluminijumski za savremene električne automobile, koji se trenutno proizvode. Ulazimo polako u fazu proizvodnje i fazu izvoza. Fabrika ima 25.000 m2, a cela površina ovog postrojenja više od 100.000 m2. U prvu fazu uložili smo 50 miliona evra”, istakao je direktor Minth UATE Šubing Sjong.