Vesti

GRAD ŠABAC UZ PODRŠKU EVROPSKE UNIJE REALIZUJE PROJEKAT ,,NAUČNI CENTAR – FABRIKA IDEJA ZA XXI VEK“

29. novembar 2022.

U prostorijama Centra za stručno usavršavanje Šabac održana je konferencija povodom promocije projekta ,,Naučni centar – fabrika ideja za XXI vek”. Projekat podrazumeva rekonstrukciju i opremanje objekta „Paviljoni“ na Letnjikovcu u svrhu uspostavljanja Naučnog centra za decu i mlade. Sprovođenje projekta podržala je Evropska unija preko programa EU PRO Plus koji se realizuje u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije. Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić istakao je da je Grad Šabac u cilju unapređenja obrazovanja i podrške talentovanim učenicima započeo realizaciju projekta ,,Naučni centar – fabrika ideja za 21. vek”.

,,Zahvaljujući donaciji EU, Grad Šabac će obezbediti sistemsku podršku talentovanoj deci kako bi se njihovi talenti prepoznali od najranijeg detinjstva i kroz adekvatne programe kontinuirano razvijali. Rekonstrukcijom i opremanjem ruiniranog objekta na Letnjikovcu, kreiranjem i sprovođenjem programa edukacije, osnaživanjem roditelja, jačanjem profesionalnih kapaciteta zaposlenih u obrazovanju za rad sa darovitom decom, omogućićemo generacijama nadarene dece da uče, napreduju i razmenjuju ideje u podsticajnom okruženju”, kazao je Pajić i dodao da je u planu da tokom trajanja ovog projekta, bude organizovan matematički kamp kao i sajam povodom Međunarodnog dana darovitih, kako bi skrenuli pažnju na značaj podrške deci i mladima, a Grad Šabac i Naučni centar stavili na mapu institucija koje će podsticati ideje i rad mladih.

,,Grad Šabac ima dosta talentovanih učenika koji na takmičenjima ostvaruje izvanredne rezultate. Ponosni smo što ove nedelje učenik Šabačke gimnazije Petar Popović ide u Kolumbiju na Internacionalnu naučnu olimpijadu iz fizike, hemije i biologije. Ovim projektom želimo da pružimo podršku našoj talentovanoj deci da u svom gradu imaju mogućnosti da se u kontinuitetu stručno usavršavaju“, kazao je Pajić.

Ukupna površina objekta je 667 m2 i gradski naučni centar moći će da primi više od 120 dece iz grada i cele Srbije na bazi jednodnevnih i višednevnih programa za talentovanu decu.

,,Objekat će biti potpuno rekonstruisan, dok radovi podrazumevaju zamenu krovnog pokrivača uz rekonstrukciju krovne konstrukcije, izolaciju fasade, zamenu spoljašnje i unutrašnje stolarije. Obnovom enterijera Naučni centar će dobiti kabinete za fiziku, biologiju i hemiju, multimedijalne učionice, internet kafe kao i 14 trokrevetnih soba za smeštaj dece iz cele Srbije, koji će moći da pohađaju tematski organizovane programe za talentovanu decu. Biće nabavljena i sva neophodna oprema i nameštaj”, rekla je Ana Marinković, rukovodilac projekta i dodala da je glavni cilj projekta doprinos kvalitetu i održivosti sistema obrazovanja kroz stvaranje podsticajnog okruženja za sveobuhvatan razvoj i dobrobit dece i učenika na teritoriji grada Šapca.

Petar Popović, učenik prvog razreda Šabačke gimnazije, koji putuju u Kolumbiju na Internacionalnu naučnu olimpijadu, istakao je da je naučni centar izuzeno značajan za decu i mlade kojima je nauka interesovanje i opredeljenje.

Grad Šabac jedan je od 33 projekta lokalne infrastrukture u regionima Šumadije i zapadne, južne i istočne Srbije koje EU podržava preko EU PRO Plus programa. Realizacija projekta traje 18 meseci. Ukupna vrednost projekta je oko 375.000 evra, sredstva EU 180.000 evra, a Grada Šapca 195.000 evra. Partneri na projektu su Predškolska ustanova „Naše dete“, Centar za stručno usavršavanje Vaspitačko udruženje „Sunce“ i , Društvo učitelja Šabac.