Вести

ГРАД ШАБАЦ УЗ ПОДРШКУ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ РЕАЛИЗУЈЕ ПРОЈЕКАТ ,,НАУЧНИ ЦЕНТАР – ФАБРИКА ИДЕЈА ЗА XXI ВЕК“

29. новембар 2022.

У просторијама Центра за стручно усавршавање Шабац одржана је конференција поводом промоције пројекта ,,Научни центар – фабрика идеја за XXI век”. Пројекат подразумева реконструкцију и опремање објекта „Павиљони“ на Летњиковцу у сврху успостављања Научног центра за децу и младе. Спровођење пројекта подржала је Европска унија преко програма ЕУ ПРО Плус који се реализује у сарадњи са Министарством за европске интеграције. Градоначелник Шапца др Александар Пајић истакао је да је Град Шабац у циљу унапређења образовања и подршке талентованим ученицима започео реализацију пројекта ,,Научни центар – фабрика идеја за 21. век”.

,,Захваљујући донацији ЕУ, Град Шабац ће обезбедити системску подршку талентованој деци како би се њихови таленти препознали од најранијег детињства и кроз адекватне програме континуирано развијали. Реконструкцијом и опремањем руинираног објекта на Летњиковцу, креирањем и спровођењем програма едукације, оснаживањем родитеља, јачањем професионалних капацитета запослених у образовању за рад са даровитом децом, омогућићемо генeрацијама надарене деце да уче, напредују и размењују идеје у подстицајном окружењу”, казао је Пајић и додао да је у плану да током трајања овог пројекта, буде организован математички камп као и сајам поводом Међународног дана даровитих, како би скренули пажњу на значај подршке деци и младима, а Град Шабац и Научни центар ставили на мапу институција које ће подстицати идеје и рад младих.

,,Град Шабац има доста талентованих ученика који на такмичењима остварује изванредне резултате. Поносни смо што ове недеље ученик Шабачке гимназије Петар Поповић иде у Колумбију на Интернационалну научну олимпијаду из физике, хемије и биологије. Овим пројектом желимо да пружимо подршку нашој талентованој деци да у свом граду имају могућности да се у континуитету стручно усавршавају“, казао је Пајић.

Укупна површина објекта је 667 м2 и градски научни центар моћи ће да прими више од 120 деце из града и целе Србије на бази једнодневних и вишедневних програма за талентовану децу.

,,Објекат ће бити потпуно реконструисан, док радови подразумевају замену кровног покривача уз реконструкцију кровне конструкције, изолацију фасаде, замену спољашње и унутрашње столарије. Обновом ентеријера Научни центар ће добити кабинете за физику, биологију и хемију, мултимедијалне учионице, интернет кафе као и 14 трокреветних соба за смештај деце из целе Србије, који ће моћи да похађају тематски организоване програме за талентовану децу. Биће набављена и сва неопходна опрема и намештај”, рекла је Ана Маринковић, руководилац пројекта и додала да је главни циљ пројекта допринос квалитету и одрживости система образовања кроз стварање подстицајног окружења за свеобухватан развој и добробит деце и ученика на територији града Шапца.

Петар Поповић, ученик првог разреда Шабачке гимназије, који путују у Колумбију на Интернационалну научну олимпијаду, истакао је да је научни центар изузено значајан за децу и младе којима је наука интересовање и опредељење.

Град Шабац један је од 33 пројекта локалне инфраструктуре у регионима Шумадије и западне, јужне и источне Србије које ЕУ подржава преко ЕУ ПРО Плус програма. Реализација пројекта траје 18 месеци. Укупна вредност пројекта је око 375.000 евра, средства ЕУ 180.000 евра, а Града Шапца 195.000 евра. Партнери на пројекту су Предшколска установа „Наше дете“, Центар за стручно усавршавање Васпитачко удружење „Сунце“ и , Друштво учитеља Шабац.