Vesti

GRAD ŠABAC PREDSTAVLJEN NA SAVA BALU U BEČU

13. februar 2023.

Tradicionalni Svetosavski bal u Beču ove godine održan je u prestižnoj palati Hofburg u petak, 10. februara. Svetosavski bal, u glavnom gradu Austrije, jedan je od najprestižnijih događaja u dijaspori, koji organizuje udruženje ,,Srpski centar“ iz Beča uz podršku Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Ministarstva odbrane Republike Srbije, Ambasade Republike Srbije u Republici Austriji, Fondacije Novak Đoković. Na ovogodišnjem Sava balu, koji je okupio preko 1.500 posetilaca i poznatih ličnosti iz sveta politike, kulture i privrede, predstavljen je Grad Šabac. Tri folklorna društva KUD ,,Abrašević’’, UA ,,Čivija’’, FA ,,Dom kulture Prnjavor’’ i Turistička organizacija grada Šapca predstavila su Šabac.

Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić istakao je da mu je čast što se našao na čelu delegacije koja je predstavljena na Sava balu i da je Grad Šabac uključivanjem u program Sava bala dao znatan doprinos srpskoj kulturi, aktivno učestvujući u osnaživanju veza između matice i dijaspore, ali i predstavljanju kulturnih, privrednih i turističkih potencijala šabačkog kraja.

,,Izvođenjem starogradskih pesama i igara iz ovog dela Srbije, na najlepši način prezentovana je kulturu našeg kraja. Kako je Beč jedan od gradova sa najvećim brojem Srba van Srbije, učešće Grada Šapca na ovakvoj prestižnoj manifestaciji doprineće boljoj povezanosti našeg grada sa dijasporom, ali i drugim potencijalnim partnerima iz Republike Austrije”, rekao je gradonačelnik Pajić.

Program 24. Svetosavskog bala otvoren je izvođenjem Svetosavske himne i paljenjem slavske sveće.

U maniru bečkih balova, tačno u ponoć, igrači folklornih ansambala iz Šapca izveli su ,,Srpski kadril“ Johana Štrausa Mlađeg. Po prvi put je programski osmišljeno da ovo bude i kadril publike, te su svi bili pozvani da zaplešu. Veliko oduševljenje za goste bila je i završna tačka baleta beogradskog Narodnog pozorišta, koji je izveo deo mjuzikla iz filma ,,Ko to tamo peva“.

Na Sava balu nastupao je ansambl Ministarstva odbrane Republike Srbije ,,Stanislav Binički“, a balska atmosfera upotpunjena je uz vokalne umetnike Bojanu Stamenov i Borisa Režaka.