Вести

ГРАД ШАБАЦ ПРЕДСТАВЉЕН НА САВА БАЛУ У БЕЧУ

13. фебруар 2023.

Традиционални Светосавски бал у Бечу ове године одржан је у престижној палати Хофбург у петак, 10. фебруара. Светосавски бал, у главном граду Аустрије, један је од најпрестижнијих догађаја у дијаспори, који организује удружење ,,Српски центар“ из Беча уз подршку Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, Министарства одбране Републике Србије, Амбасаде Републике Србије у Републици Аустрији, Фондације Новак Ђоковић. На овогодишњем Сава балу, који је окупио преко 1.500 посетилаца и познатих личности из света политике, културе и привреде, представљен је Град Шабац. Три фолклорна друштва КУД ,,Абрашевић’’, УА ,,Чивија’’, ФА ,,Дом културе Прњавор’’ и Туристичка организација града Шапца представила су Шабац.

Градоначелник Шапца др Александар Пајић истакао је да му је част што се нашао на челу делегације која је представљена на Сава балу и да је Град Шабац укључивањем у програм Сава бала дао знатан допринос српској култури, активно учествујући у оснаживању веза између матице и дијаспоре, али и представљању културних, привредних и туристичких потенцијала шабачког краја.

,,Извођењем староградских песама и игара из овог дела Србије, на најлепши начин презентована је културу нашег краја. Како је Беч један од градова са највећим бројем Срба ван Србије, учешће Града Шапца на оваквој престижној манифестацији допринеће бољој повезаности нашег града са дијаспором, али и другим потенцијалним партнерима из Републике Аустрије”, рекао је градоначелник Пајић.

Програм 24. Светосавског бала отворен је извођењем Светосавске химне и паљењем славске свеће.

У маниру бечких балова, тачно у поноћ, играчи фолклорних ансамбала из Шапца извели су ,,Српски кадрил“ Јохана Штрауса Млађег. По први пут је програмски осмишљено да ово буде и кадрил публике, те су сви били позвани да заплешу. Велико одушевљење за госте била је и завршна тачка балета београдског Народног позоришта, који је извео део мјузикла из филма ,,Ко то тамо пева“.

На Сава балу наступао је ансамбл Министарства одбране Републике Србије ,,Станислав Бинички“, а балска атмосфера употпуњена је уз вокалне уметнике Бојану Стаменов и Бориса Режака.