Vesti

GRAD ŠABAC OBEZBEDIO SREDSTVA ZA NOV APARAT ZA ANALIZU KRVI U KOVID AMBULANTI

2. aprila 2021.

Dom zdravlja ,,Dr Draga Ljočić” danas je dobio nov aparat za određivanje krvne slike za potrebe kovid ambulante. To će u velikoj meri olakšati rad lekarima i ubrzati dijagnostiku pacijenata jer će rezultati biti gotovi u roku od jednog minuta. Grad Šabac obezbedio je sredstva za nabavku ovog aparata u iznosu od preko 900.000 dinara.

,,Grad Šabac je u najkraćem roku odreagovao i izašao u susret potrebama lekara i pacijenata koji dolaze u kovid ambulantu. Smatramo da je ovo jedan od prioriteta koji Dom zdravlja treba da dobije, jer će moći da se ispoštuju sve dnevne potrebe za analizama krvi u kovid ambulanti i rezultati će se dobiti odmah. Time se u značajnoj meri skraćuje vreme, a vreme je ključan faktor u borbi sa ovim opakim virusom. U vreme kada je ceo svet zahvatila pandemija koronavirusa, nova oprema biće od velikog značaja za sve naše sugrađane”, rekao je gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić i dodao da će Grad i dalje sagledavati potrebe zdravstvenih ustanova, jer je to prioritet u borbi protiv virusa korona.

Direktorka Doma zdravlja ,,Dr Draga Ljočić” istakla je da aparat omogućava 60 analiza krvne slike u roku od sat vremena, što je od velikog značaja, posebno sada kada se broj pacijenata u kovid ambulanti svakodnevno uvećava.

,,Najpre bih se zahvalila u svoje lično ime i u ime zaposlenih u Domu zdravlja, lokalnoj samoupravi, gradonačelniku, predsedniku Skupštine grada na brzom reagovanju kada je u pitanju nabavka ovog aparata koji će nam mnogo značiti. Prethodnih nedelja imali smo između 320 i 360 pacijenata. Sada je broj veći od 400, ali treba istaći da je veći broj kontrolnih nego prvih pregleda. Prvi pregled iziskuje da se obavezno odradi analiza krvne slike koja je brza orijentacija lekaru u kovid ambulanti. Lekar se na osnovu krvne slike orijentiše da li je u pitanju bakterijska ili virusna infekcija. Ukoliko je virusna, onda upućuje pacijenta na ostale analize, a to su antigenska i PSR testiranja”, kazala je dr Jasmina Stanković i apelovala na sve sugrađane da se vakcinišu, jer je to jedini način da se izborimo sa virusom korona.

,,Na našem punktu za masovnu imunizaciju svakodnevno se vrši vakcinacija svim vakcinama koje je država obezbedila. Mi smo se angažovali da budemo dostupni našim građanima i u najudaljenijim selima. Izaći ćemo u susret i zaposlenima u firmama kako bismo povećali odziv naših sugrađana”, rekla je dr Stanković.