Вести

ГРАД ШАБАЦ ОБЕЗБЕДИО СРЕДСТВА ЗА НОВ АПАРАТ ЗА АНАЛИЗУ КРВИ У КОВИД АМБУЛАНТИ

2. априла 2021.

Дом здравља ,,Др Драга Љочић” данас је добио нов апарат за одређивање крвне слике за потребе ковид амбуланте. То ће у великој мери олакшати рад лекарима и убрзати дијагностику пацијената јер ће резултати бити готови у року од једног минута. Град Шабац обезбедио је средства за набавку овог aпарата у износу од преко 900.000 динара.

,,Град Шабац је у најкраћем року одреаговао и изашао у сусрет потребама лекара и пацијената који долазе у ковид амбуланту. Сматрамо да је ово један од приоритета који Дом здравља трeба да добије, јер ће моћи да се испоштују све дневне потребе за анализама крви у ковид амбуланти и резултати ће се добити одмах. Тиме се у значајној мери скраћује време, а време је кључан фактор у борби са овим опаким вирусом. У време када је цео свет захватила пандемија коронавируса, нова опрема биће од великог значаја за све наше суграђане”, рекао је градоначелник Шапца др Александар Пајић и додао да ће Град и даље сагледавати потребе здравствених установа, јер је то приоритет у борби против вируса корона.

Директорка Дома здравља ,,Др Драга Љочић” истакла је да апарат омогућава 60 анализа крвне слике у року од сат времена, што је од великог значаја, посебно сада када се број пацијената у ковид амбуланти свакодневно увећава.

,,Најпре бих се захвалила у своје лично име и у име запослених у Дому здравља, локалној самоуправи, градоначелнику, председнику Скупштине града на брзом реаговању када је у питању набавка овог апарата који ће нам много значити. Претходних недеља имали смо између 320 и 360 пацијената. Сада је број већи од 400, али треба истаћи да је већи број контролних него првих прегледа. Први преглед изискује да се обавезно одради анализа крвне слике која је брза оријентација лекару у ковид амбуланти. Лекар се на основу крвне слике оријентише да ли је у питању бактеријска или вирусна инфекција. Уколико је вирусна, онда упућује пацијента на остале анализе, а то су антигенска и ПСР тестирања”, казала је др Јасмина Станковић и апеловала на све суграђане да се вакцинишу, јер је то једини начин да се изборимо са вирусом корона.

,,На нашем пункту за масовну имунизацију свакодневно се врши вакцинација свим вакцинама које је држава обезбедила. Ми смо се ангажовали да будемо доступни нашим грађанима и у најудаљенијим селима. Изаћи ћемо у сусрет и запосленима у фирмама како бисмо повећали одзив наших суграђана”, рекла је др Станковић.