Vesti

GODIŠNJI KOORDINACIONI SASTANAK VLADE REPUBLIKE SRBIJE I NALED-a

16. decembar 2022.

Članovi NALED-a predstavili su premijerki Vlade Republike Srbije Ani Brnabić i ministrima Vlade predloge 35 mera za unapređenje uslova poslovanja, koje smatraju prioritetnim za ubrzanje ekonomskog rasta, razvoj privrede i privlačenje investicija, veću efikasnost javne uprave, otvaranje radnih mesta i bolji standard građana.

Predstavnici NALED-ovih šest saveza i BFC kluba gradova i opština, posebno su istakli da bi u mandatu nove Vlade trebalo sprovesti digitalizaciju procedura u zdravstvu u cilju lakšeg pristupa građana zdravstvenoj zaštiti, olakšati pristup i drugim javnim uslugama kreiranjem mobilne aplikacije eUprava i jednostavnijom procedurom prijave na portale institucija.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić istakla je da mnoge reforme, koje su sprovedene i koje su u toku, ne bi bile uspešne bez pomoći podrške i inicijative NALED-a.

,,Drago mi je da ćemo i u novom mandatu nastaviti zajednički rad. Neki od prioritetnih oblasti na kojima ćemo raditi su konverzija zemljišta, legalizacija, pravosuđe, novi servisi elektronske uprave, digitalizacija privrede, veštačka inteligencija i obrazovanje. Današnji sastanak je prilika da zajedno sagledamo ove oblasti u kojima postoji potencijal za dalje reforme koje će doprineti kontinuiranom rastu privrede naše zemlje u ovim izazovnim vremenima”, rekla je premijerka Brnabić.

Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić je u svojstvu zamenika predsednika Kluba gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem predložio mere u nekoliko oblasti koje su članovi BFC kluba istakli kao prioritetne i koje podjednako stvaraju probleme lokalnim samoupravama na teritoriji Republike Srbije.

,,To su pre svega pitanja rešavanja imovinsko – pravnih odnosa i sporova, potreba uspostavljanja jedinstvenog sistema za obračun naknada i taksi na lokalnom nivou, sistemska podrška razvoju lokalnih samouprava. Predlozi su obrazloženi i plod su zajedničkih razgovora članova BFC kluba i iskustava koje smo kao predstavnici lokalnih samouprava imali u svom radu”, rekao je gradonačelnik Pajić i dodao da je skup bio dobra prilika da se predstavnicima Vlade Republike Srbije, na čelu sa premijerkom Anom Brnabić i drugim resornim ministrima, predstave reformske inicijative koje predlažu predstavnici privrede, lokalnih samouprava i civilnog sektora.

,,Grad Šabac, kao nosilac BFC sertifikata o povoljnom poslovnom okruženju, ima posebnu obavezu da zajedno sa drugim članovima kluba, ali i drugim lokalnim samoupravama, učini sve u cilju pospešivanja ravnomernog ekonomskog razvoja čitave zemlje. Uz veliku zahvalnost premijerki Vlade Republike Srbije, gospođi Ani Brnabić, i ministrima u Vladi, gospođi dr Danici Grujičić i ministru Mihailu Jovanoviću, Vlada Republike Srbije bila je i biće partner lokanim samoupravama”, dodao je Pajić.