Вести

ГОДИШЊИ КООРДИНАЦИОНИ САСТАНАК ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И НАЛЕД-а

16. децембар 2022.

Чланови НАЛЕД-а представили су премијерки Владе Републике Србије Ани Брнабић и министрима Владе предлоге 35 мера за унапређење услова пословања, које сматрају приоритетним за убрзање економског раста, развој привреде и привлачење инвестиција, већу ефикасност јавне управе, отварање радних места и бољи стандард грађана.

Представници НАЛЕД-ових шест савеза и БФЦ клуба градова и општина, посебно су истакли да би у мандату нове Владе требало спровести дигитализацију процедура у здравству у циљу лакшег приступа грађана здравственој заштити, олакшати приступ и другим јавним услугама креирањем мобилне апликације еУправа и једноставнијом процедуром пријаве на портале институција.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић истакла је да многе реформе, које су спроведене и које су у току, не би биле успешне без помоћи подршке и иницијативе НАЛЕД-а.

,,Драго ми је да ћемо и у новом мандату наставити заједнички рад. Неки од приоритетних области на којима ћемо радити су конверзија земљишта, легализација, правосуђе, нови сервиси електронске управе, дигитализација привреде, вештачка интелигенција и образовање. Данашњи састанак је прилика да заједно сагледамо ове области у којима постоји потенцијал за даље реформе које ће допринети континуираном расту привреде наше земље у овим изазовним временима”, рекла је премијерка Брнабић.

Градоначелник Шапца др Александар Пајић је у својству заменика председника Клуба градова и општина са повољним пословним окружењем предложио мере у неколико области које су чланови БФЦ клуба истакли као приоритетне и које подједнако стварају проблеме локалним самоуправама на територији Републике Србије.

,,То су пре свега питања решавања имовинско – правних односа и спорова, потреба успостављања јединственог система за обрачун накнада и такси на локалном нивоу, системска подршка развоју локалних самоуправа. Предлози су образложени и плод су заједничких разговора чланова БФЦ клуба и искустава које смо као представници локалних самоуправа имали у свом раду”, рекао је градоначелник Пајић и додао да је скуп био добра прилика да се представницима Владе Републике Србије, на челу са премијерком Аном Брнабић и другим ресорним министрима, представе реформске иницијативе које предлажу представници привреде, локалних самоуправа и цивилног сектора.

,,Град Шабац, као носилац БФЦ сертификата о повољном пословном окружењу, има посебну обавезу да заједно са другим члановима клуба, али и другим локалним самоуправама, учини све у циљу поспешивања равномерног економског развоја читаве земље. Уз велику захвалност премијерки Владе Републике Србије, госпођи Ани Брнабић, и министрима у Влади, госпођи др Даници Грујичић и министру Михаилу Јовановићу, Влада Републике Србије била је и биће партнер локаним самоуправама”, додао је Пајић.