Вести

ДЕЛЕГАЦИЈА БРАТСКОГ ГРАДА АРГОСТОЛИЈА У ПОСЕТИ ШАПЦУ

22. април 2023.

Поводом 22. априла Дана града Шапца, градоначелник др Александар Пајић и председник Скупштине града Немања Пајић угостили су данас у Градској кући делегацију из града Аргостолија на челу са почасним конзулом Републике Србије у Грчкој, Виктором Рухотасом.

Поред почасног конзула Рухотаса у делегацији града Аргостолија били су заменик градоначелника града Аргостолија Спиридон Самурис, заменик перфекта задужен за Кефалонију и Итаку Ставрос Травлос, председник хотелијера Кефалоније и Итаке и члан Управног одбора коморе хотелијера Герасимос Тимотхеатос, представник области туризма Дионисиос Пападатос и финансијски директор Народне галерије у Атини који пише докторат о српским-кефалонским односима Катерина Арванитаки.

,,За 28 година пријатељства града Шапца и грчког града Аргостолија на Кефалонији, међусобно су се кроз дружења и гостовања упознале бројне делегације друштвених и културних радника наших градова. Наша два града сарађивала су у свим сферама, пре свега у области културе и образовања, спорта, али и привреде. Управо окосницу овог пријатељства годинама учвршћује г. Рухотас, који је током студија на стоматологији у Београду заволео Србе и све ове године посвећено радио на учвршћивању братских односа два народа“, рекао је градоначелник Пајић и истакао да о јачини овог пријатељства сведочи чињеница да једна улица у Аргостолију носи назив ,,Шабачка“, а да у нашем граду постоји Улица града Аргостолија.

Градоначелник је изразио уверавање да ће наставити да раде посвећено на развијању односа са Аргостолијем на добробит грађана.

Почасни конзул Републике Србије у Грчкој Виктор Рухотас, захвалио се на позиву да буду гости града Шапца на овај важан датум, и посебно нагласио да га радује што су осетили дух пријатељства и гостопримство Шапчана.

,,Данас је са нама директорка Народне галерије у Атини која пише докторат на тему односа наша два града и свих градова у Грчкој који су братски градови са Србијом, само што Шабац и Аргостоли имају велику историјску предност“, истакао је Рухотас.

Захваливши се на гостопримству градоначелник града Аргостолија, Спиридон Самоурис, истакао је да град Шабац увек може да рачуна на њихову подршку, посебно када су у питању европски пројекти.

,,Пре свега свим Шапчанима желим да честитам Дан града.
Шабац ће увек моћи да рачуна на нашу подршку и помоћ када су у питању европски пројекти. Наставићемо да радимо заједно, да још више унапредимо овај град и још више ојачамо наше пријатељство“, рекао је Самоурис.

Сарадња града Шапца и Аргостолија датира још од 1995. године када је потписана Повеља о братимљењу ова два града.