Vesti

BERTOLINI I PAJIĆ OBIŠLI PROJEKTE IZGRAĐENE UZ POMOĆ EU

2. avgust 2023.

Šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji, Nikola Bertolini, posetio je danas Šabac, gde je sa gradonačelnikom Šapca dr Aleksandrom Pajićem, obišao projekte koje je lokalna samouprava realizovala uz podršku EU, a koji doprinose boljem kvalitetu života građana.
Oni su prvo obišli završne radove na rekonstrukciji objekta budućeg Naučnog centra na Letnjikovcu.

,,Poseta Bertolinija gradu Šapcu za mene uvek predstavlja posebno zadovoljstvo. Ponosan sam što smo od ruiniranog objekta ,,Paviljoni” koji je godinama bio devastiran napravili moderan prostor budućeg Naučnog centra namenjenog deci predškolskog uzrasta i učenicima osnovnih i srednjih škola sa teritorije grada Šapca za razvoj njihovih talenata. Ono što me dodatno raduje je što će Naučni centar biti dostupan za decu i nastavnike iz cele Srbije.
,,Naučni centar – fabrika ideja za 21. vek” je jedan od najlepših projekta koje smo sproveli u poslednje tri godine u partnerstvu sa Evropskom unijom i vredan je 450000 evra. U Centru će se okupljati naši najbolji učenici koji će moći da ostvare svoje pune razvojne potencijale uz najbolje nastavnike koji će ovde raditi. Sam projekat je i zamišljen kao nadgradnja obrazovnom sistemu i to je osnovna ideja Naučnog centra. Već krajem avgusta ćemo organizovati prvi kamp koji će biti na zadovoljstvo naše dece. Objekat poseduje smeštajni kapacitet za više od 40 učenika koji višednevno mogu ovde da borave. Ovde se nalaze kabineti za hemiju, biologiju i fiziku, multimedijalna učionica, kao i internet kafe. Zahvalan sam EU i g. Bertoliniju na podršci koju nam pružaju u razvoju našeg grada. Verujem da će naše partnerstvo biti još jače u narednom periodu i da će doneti nove benefite našem gradu“, istakao je gradonačelnik.

Šef Delegacije EU u Srbiji Nikola Bertolini izjavio je da je veoma srećan što je posle godinu dana ponovo u Šapcu i što zajedno sa gradonačelnikom može da vidi, kako je rekao, veoma interesantne projekte koji su ovde realizovani.

,,Mi finansiramo razne projekte u različitim zemljama u oblasti obrazovanja, ali još nisam video nešto ovog tipa. Ovaj projekat predstavlja veliki izazov. Briga o potencijalima dece jedan je od najlepših zadataka svakog roditelja, a ukoliko lokalna samouprava napravi i vodi ovakav prostor, onda je to usluga koja je nemerljiva za zajednicu“, rekao je Bertolini.

Naglasio je da je veoma pozitivno iznenađen onim što je video u Šapcu, te da jedva čeka da dođe ponovo za godinu dana i da vidi jedan od kampova i nastavu koja se u njima odvija.

,,Deca su danas, za razliku od ranijeg vremena mnogo izloženija informacijama, igrama, stimulansima, a dodatna saznanja predstavljaju važan aspekt u razvoju i odrastanju svakog deteta. Ovo je jedan od koraka ka poboljšanju ukupne sredine u gradu Šapcu“, poručio je Bertolini i čestitao Gradu Šapcu na uspešno izvedenom projektu.

Gradonačelnik Pajić i Bertolini obišli su i lokaciju na kojoj su izgrađene 23 stambene jedinice za socijalno stanovanje, a u okviru programa ,,Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji” (EU SHAI).