Vesti

OGROMNA POTROŠNJA KISEONIKA U ŠABAČKOJ OPŠTOJ BOLNICI

10. decembar 2020.

U Šapcu su u poslednja 72 sata registrovana 447 nova slučaja korona virusa. Na bolničkom lečenju trenutno se nalaze 184 pacijenta, dok su bitku sa koronom za protekla 24 sata izgubile dve osobe – saopšteno je na današnjoj sednici Gradskog štaba za vanredne situacije.

– Za ova tri dana imali smo 931 testiranu osobu na teritoriji grada Šapca. Kada je reč o uzrasnoj strukturi, najviše je obolelih među radno sposobnim, od 25 do 49 godina. Dosta je pozitivnih starosti preko 65 godina. Šabac je po broju obolelih na 100.000 stanovnika na trećem mestu, ispred njega su Ljubovija i Bogatić. Aktivno su obolele 1504 osobe, a u izolaciji je više od 1000 ljudi. Ono što je i dalje zabrinjavajuće je to što su nam obolele čitave porodice, a među njima i bebe. Situacija u školama je stabilna. U zdravstvenim ustanovama Domu zdravlja, Opštoj bolnici i Zavodu za javno zdravlje obolela su 53 zdravstvena radnika – izjavila je epidemiolog Zavoda za javno zdravlje dr Dragana Radojčić.

U opštoj bolnici “Dr Laza K. Lazarević”, u poslednja 24 sata bilo je 17 prijema i 15 otpusta, a u prijemno-trijažnoj ambulanti obavljeno 60 pregleda. U respiratornoj jedinici nalazi se 11 pacijenata, od kojih je četiri intubirano na invanzivnoj mehaničkoj ventilaciji, a sedam na neinvazivnoj. Među hospitalizovanim je i dvoje kovid pozitivne dece.

Direktor šabačke bolnice, dr Slobodan Popović, istakao je da je situacija u kovid-bolnici teška, jer u odnosu na letos troše višestruko više kiseonika. Naveo je da 90 odsto pacijenata traži kiseoničnu potporu, odnosno kiseoničnu terapiju.

– Juče smo merili potrošnju kiseonika, 23.000 metara kubnih je potrošeno za nešto više od 180 hospitalizovanih pacijenata.  Potrošnja kiseonika je duplo veća, nego letos u julu i avgustu kada smo imali 320 hospitalizovanih osoba. Dobro je što smo se pripremili za ovakav udarac i podstanicu osvežili, tako što smo razveli kiseonik. Svakodnevno se trudimo da taj kapacitet proširimo. Zadovoljni smo kako to ide. Zahvaljujem se svim onim sugrađanima koji se pridržavaju mera, koji su vrlo disciplinovani i ostaju kod kuće. Apelujem na one koji krše epidemiološke mere da budu svesni, odgovorni prema sebi i drugima, da poštuju mere prevencije da ne bismo došli u situaciju da sistem doživi kolaps – istakao je dr Popović.

U Opštoj bolnici je, kada su u pitanju zdravstveni radnici obolelo njih 35. Oni se nalaze na kućnom lečenju, osim jednog koji je na bolničkom.