Vesti

NAJVIŠE OBOLJEVA RADNO SPOSOBNO STANOVNIŠTVO

7. decembar 2020.

Epidemiološka situacija na teritoriji grada još uvek je nepovoljna, a Šabac i dalje zauzima četvrto mesto u Mačvanskom okrugu po broju novoobolelih na 100.000 stanovnika. Prosečna stopa pozitivnosti u odnosu na broj stanovnika i zaraženik je 36 odsto, ovaj procenat je manji u odnosu na prethodne nedelje – saopšteno je na današnjem sastanku Gradskog štaba za vanredne situacije u Gradskoj kući.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje tokom protekle nedelje u Šapcu je zabeležen veliki broj testiranih – od 1942 obrađena uzoraka, pozitivno na virus korona je 699.

– Trenutno je aktivno obolelo 1164 osoba. Najviše oboljeva radno sposobno stanovništvo od 35 do 49 godina. Ono što je zabrinjavajuće je to što imamo i veliki broj obolelih preko 65 godina. Mladi trebaju da smanje kontakte sa starijim osobama. Veliki broj lica imamo u izolaciji. Radi se pretežno o porodičnom oboljevnju – rekla načelnica Centra za prevenciju i kontrolu bolesti ZZJZ u Šapcu, dr Dragana Radojičić i dodala da kada je reč o školama nadležni prate epidemiološu situaciju, posebno niže razrede.

– Imamo evidenciju i ostalih učenika koji su sada na onlajn nastavi. Osam đaka je kovid pozitivno u osnovnim školama, odnosno nižim razredima u Šapcu. Reč je o deci iz porodičnih kontakata – istakla je dr Radojčić.

Dr Dejan Maksimović, kaže da je u protekla 24 sata u infektivno-trijažnoj ambulanti Opšte bolnice pregledano 35 pacijenata, dodaje da je bilo devet prijema i pet otpusta.

– Ukupan broj pacijenata koji se nalaze na lečenju je 167, od tog broja 11 se nalazi u jedinici respiratornog centra, dva pacijenta su intubirana, a osam na nivu. Trenutno je jedna osoba na pojačanoj kiseoničnoj ventilaciji. Dva deteta nalaze se u kovid delu pedijatrije, njihovo zdravstveno stanje je stabilno. Broj prijema raste, ali naša bolnica za sada sa uspehom odoleva povećanom obimu posla – izjavio je Maksimović.

U nedelji za nama u kovid ambulanti Doma zdravlja “Dr Draga Ljočić” zabeležen je najveći broj pregleda od početka pandemije čak 400.

– Tokom vikenda došlo je do blagog pada broja pregledanih. Juče je bilo 363, dok je u subotu 376. Pad broja obolelih registrovan je i u kovid ambulanti pri Službi za zdravstvenu zaštitu dece. Urađeno je od 60 do 80 pregleda. U subotu smo imali 51 dete na pregledu, a juče 46. Sve ovo znači da poštujemo epidemiološke mere i da smo na dobrom putu. Protekle nedelje imali smo veliki broj testiranja kako PCR testovima, tako i antigenskim brzim – navela je direktorka Doma zdravlja, dr Jasmina Stanković.

Ona je ovom prilikom poručila svim sugrađanima da je od izuzetnog značaja da se odmah jave na pregled i kažu koliko dugo imaju simptome, jer od toga zavisi koje će testiranje biti primenjeno.

Brzi antigenski testovi čiji se rezultat dobije u roku od 30 minuta rade se kod pacijenata čiji simptomi traju do pet dana, ukoliko traju duže onda se radi pi-si-ar testiranje, a rezultate saopštavamo u toku sutrašnjeg dana – dodala je dr Stanković.