Vesti

INSTALIRANA SOLARNA ELEKTRANA NA OBJEKTU GRADSKOG BAZENA

25. maj 2023.

Na objektu gradskog bazena instalirana je solarna elektrana kapaciteta 100 kilovata, koju je Grad Šabac dobio u okviru projekta prekogranične saradnje ,,Biosol +”.

Gradonačelnik Šapca, dr Aleksandar Pajić, istakao je da će na ovaj ovaj način, na gradskom bazenu, značajno biti smanjeni troškovi za potrošnju struje iz električne mreže, te da očekuju da će na godišnjem nivou računi biti niži za 30%.

,,Ovo je nastavak prethodno uspešno realizovanog projekta ,,Biosol”, jer smo se pokazali kao Grad koji ima viziju i koji je sve dosadašnje projekte uspešno sproveo. Zaštita životne sredine, procena rizika, prevencija i promocija energetske efikasnosti važne su oblasti u kojima se Grad Šabac, kroz ovakve projekte razvija i unapređuje, a nabavka ove solarne elektrane primer je odgovornog upravljanja dobijenim sredstvima“, rekao je gradonačelnik Pajić i dodao da je pored nabavke ove elektrane, u planu i kupovina šest električnih bicikala, čije baterije se pune putem solarnih panela.

Projekat „Biosol +” sprovodi se u saradnji sa Gradom Nova Gradiška i LAG ,,Zapadna Slavonija“, u okviru Interreg IPA CBC programa prekogranične saradnje Srbija – Hrvatska 2014-2020.

Prema rečima projekt menadžera, Nemanje Pajića, uložena sredstva u postavljanje solarnih panela vratiće se za četiri godine, što je dobar pokazatelj uspešnosti ove investicije.

,,Radićemo na tome da i drugi javni objekti dobiju solarne panele kako bismo smanjili račune za potrošnju električne energije. Strategija Grada je da nastavimo sa ovakvim projektima, da bismo izgradili kapcitete za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, a ovaj projekat pokazuje da to možemo“, poručio je Pajić.

Vrednost nabavke solarne elektrane sa instalacijom je 90.000 evra, a ukupna vrednost projekta je 140.000 evra.