Вести

ИНСТАЛИРАНА СОЛАРНА ЕЛЕКТРАНА НА ОБЈЕКТУ ГРАДСКОГ БАЗЕНА

25. мај 2023.

На објекту градског базена инсталирана је соларна електрана капацитета 100 киловата, коју је Град Шабац добио у оквиру пројекта прекограничне сарадње ,,Биосол +”.

Градоначелник Шапца, др Александар Пајић, истакао је да ће на овај овај начин, на градском базену, значајно бити смањени трошкови за потрошњу струје из електричне мреже, те да очекују да ће на годишњем нивоу рачуни бити нижи за 30%.

,,Ово је наставак претходно успешно реализованог пројекта ,,Биосол”, јер смо се показали као Град који има визију и који је све досадашње пројекте успешно спровео. Заштита животне средине, процена ризика, превенција и промоција енергетске ефикасности важне су области у којима се Град Шабац, кроз овакве пројекте развија и унапређује, а набавка ове соларне електране пример је одговорног управљања добијеним средствима“, рекао је градоначелник Пајић и додао да је поред набавкe ове електране, у плану и куповина шест електричних бицикала, чије батерије се пуне путем соларних панела.

Пројекат „Биосол +” спроводи се у сарадњи са Градом Нова Градишка и ЛАГ ,,Западна Славонија“, у oквиру Interreg IPA CBC програма прекограничне сарадње Србија – Хрватска 2014-2020.

Према речима пројект менаџера, Немање Пајића, уложена средства у постављање соларних панела вратиће се за четири године, што је добар показатељ успешности ове инвестиције.

,,Радићемо на томе да и други јавни објекти добију соларне панеле како бисмо смањили рачуне за потрошњу електричне енергије. Стратегија Града је да наставимо са оваквим пројектима, да бисмо изградили капцитете за производњу енергије из обновљивих извора, а овај пројекат показује да то можемо“, поручио је Пајић.

Вредност набавке соларне електране са инсталацијом је 90.000 евра, а укупна вредност пројекта је 140.000 евра.